Experten om Syrienkonflikten: "Det beror på Putins mål"

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-21

Ryssland ger sig in i Syrienkonflikten genom att skicka stridsflygplan och militär.

Nu vill USA ha direkta militära överläggningar med landet, för att undvika att konflikten trappas upp ytterligare.

– Det här ligger i bådas intresse, säger Rysslandsexperten Lars Gyllenhaal.

I fredags landade Rysslands första stridsflygplan i Syrien. Någonting som USA fördömt och tycker är en ”strategi dömd att misslyckas”.

Men i samband med att stridsplanet landade tog Obama-administrationen kontakt med Moskva för att försöka samordna attackerna i stridszonen.

De vill undvika att den våldsamma konflikten trappas upp.

– Eftersom fler krigar blir risken att av misstag döda varandra större. Det ligger i båda sidornas intresse att undvika sådana direkta dödsoffer som skulle kunna leda till upptrappning, säger Lars Gyllenhaal, författare och expert på rysk militär.

Två olika scenarion

Sedan i fredags har mer än 200 ryska marinsoldater sänts till flygbasen i Syrien. Dessutom har det byggts temporära hus för 1500 personer. Ryssland ska ha en mer ”konstruktiv” roll i jobbet med att lösa det fyraåriga inbördeskriget.

Enligt Lars Gyllenhaal finns det egentligen bara två scenarion som Rysslands ökade militära närvaro kan leda till. Och det beror helt på syftet med det ryska agerandet.

– Putin har inte riktigt signalerat vad hans mål är, och det är lite av hans stil att hålla korten intill sig, säger han.

Beror på Putins mål

Rysslands president Putins agerande skulle kunna bero på att han vill jobba för att stoppa kriget. Det skulle innebära att Ryssland agerar i "rätt riktning" och att konflikten skulle kunna vara nära en lösning. Anledningen skulle kunna vara att Putin vill få tillbaka sitt förtroende från väst.

– Är det målet krävs mycket från hans sida om han ska ha tillbaka goodwill som han förlorat. Om han nu är inställd på det, säger Lars Gyllenhaal.

Men Rysslands ökade militära närvaro kan också leda till att konflikten trappas upp. Enligt Lars Gyllenhaal skulle det kunna bli så om anledningen till Rysslands agerande är att de till varje pris vill se till att Bashar al-Assad, som Ryssland länge stöttat, sitter kvar vid makten.

– Är det det som är målet, ser det tyvärr ut som att det här kan hålla på hur länge som helst.

"Upp till bevis"

Ryssland har tidigare motiverat ökad militär närvaro med att man vill slåss mot terrorister. Men det har visat sig att de arbetat med att stärka al-Assad och kämpat för att han inte ska falla.

Enligt Lars Gyllenhaal måste de den här gången bevisa i handling vad målet med agerandet är.

– Så nu är det upp till bevis från Rysslands sida att visa att man är där för att bekämpa IS.