Ministern pressar kommunerna: Bygg mer

Publicerad 2015-09-18

Mehmet Kaplan.

Regeringen satsar miljarder för att lösa bostadsbristen. 

Nu ryter bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) till – och anklagar Sveriges kommuner för att bygga för lite.

– Bygger de inte finns det risk att de stagnerar, säger han.

En av de tyngsta satsningarna i regeringens budget är på bostäder. Nästa år avsätts totalt 5,5 miljarder kronor för att bygga nytt eller rusta upp befintliga bostäder, året därpå 6,1 miljarder.

Bostadsminister Mehmet Kaplan kallar satsningen den största på flera år men är inte nöjd med hur Sveriges kommuner arbetar.

– Det är viktigt att de växlar upp arbetet. Två tredjedelar av landets kommuner i Sverige rapporterar att de har bostadsbrist, då är det inte längre ett litet problem, det är ett nationellt problem, säger han.

Flyktingsituationen påverkar

Konkret vill han att kommunerna kommer i gång med mer omfattande planarbete, främst för att bygga hyresrätter och studentlägenheter. Det som byggs i dag är ofta för dyrt.

– Vi har bostadsbrist sedan många år tillbaka. Situationen i omvärlden innebär naturligtvis att många människor kommer till vår del av världen, då är det viktigt att kommunerna får det stöd de behöver för att kunna ha ett bra mottagande, säger Mehmet Kaplan.

– Vi skapar förutsättningar. Då vill vi också se att kommunerna hjälper till.

Sveriges kommuner har en skyldighet att planera för bostadsförsörjningen, alltså att det finns bostäder till invånarna. Mehmet Kaplan understryker att många kommuner har växlat upp och nu planerar fler byggen.

Märkligt att de inte bygger

Men allt för många gör inte tillräckligt.

– Om kommunerna inte är förutseende så kommer människor välja bort den kommunen. Är de inte med och bygger så finns det risk att de stagnerar. Det här är en framtidsfråga för många kommuner, säger han.

Vilka kommuner som är sämst på att ta sitt ansvar vill han däremot inte svara på.

– Vissa kommuner bygger inga, eller väldigt få, hyresrätter. Det tycker jag är väldigt märkligt. Kommuninvånarnas barn växer ju upp och behöver en första bostad. Då förlitar man sig på att andra kommuner ska ta det ansvaret.

SKL: Inte hela sanningen

SKL:s ordförande Lena Micko tycker att bostadsministerns kritik är missriktad. För att få fart på byggandet krävs ett gemensamt ansvar från staten, kommuner och byggbranschen.

Ett stort problem är enligt Micko är att kommuner har mark att bygga på - men att det hindras eftersom det finns så många riksintressen.

– Vi tycker att det har blivit en inflation och det gör att det är svårt för kommunerna att få mark att bygga på. Det är rätt att det byggs för lite och självklart ska kommunerna ta sitt ansvar. Men det är inte hela sanningen, det är viktigt att alla delar på ansvaret, säger hon.