Två barn i drunkningslarm

Publicerad 2015-04-23

Kraftigt blödande från huvudet lyckades pappan ta sig upp ur vattnet och kalla på hjälp.

Hans fru och två småbarn låg då fortfarande kvar i sjön efter att deras vattenskoter hade vält,

Barnen vårdas nu på intensiven med allvarliga skador.

– De har nog legat i vatten bra länge, säger Lars Nilsson, flygräddningsledare på Sjöräddningcentralen.

Strax före klockan 13 på torsdagen kom larmet till Sjöräddningscentralen. En familj som åkt vattenskoter i sjön Ekoln söder om Uppsala hade hamnat i vattnet av okänd anledning.

En sjöräddningshelikopter och flera räddningstjänstpatruller kallades till platsen och kunde ta upp mamman och de två barnen, en flicka och en pojke, båda under tio år.

"Kroppstemperatur på 32 grader"

Mamman var kraftigt nedkyld. Hennes kroppstemperatur var 32 grader när hon räddes. Även barnen var kraftigt nedkylda. Pojken var medvetslös men andades. I början beskrevs han skador som livshotande.

Det är oklart hur länge de var i vattnet.

– Men med tanke på den låga kroppstemperaturen var det nog bra länge, säger Lars Nilsson, flygräddningsledare på Sjöräddningcentralen.

Ambulanser med påslagna blåljus körde familjen i illfart till Akademiska sjukhuset i Uppsala. På torsdagskvällen beskrivs föräldrarnas skador som lindriga.

Barnen vårdas på intensivavdelningen för allvarliga skador.

Oklart hur olyckan gick till

Omständigheterna kring olyckan är fortfarande oklara.

– Det är fortfarande många frågetecken kring själva händelsen och vi har inga detaljer kring hur det här har gått till. Vi kommer att genomföra förhör när det är möjligt, säger Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

Följ ämnen i artikeln