Här tågar Löfven på första maj

Uppdaterad 2015-04-30 | Publicerad 2015-04-10

S-topparna och vänsterpartisternas första maj-tal – här är listan

Statsminister Stefan Löfven (S) ska i år första maj-tala om kunskap, frihet och framtid – i Sundsvall.

– Var fjärde år får partiordförande möjligheten att tala utanför någon av de tre storstäderna. Det är extra kul att i år åka norröver, säger han.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går man ur huse på arbetarrörelsens egen dag, första maj.

Nu står det klart var partiernas mest kända företrädare ska tala och också under vilka paroller det ska ske.

Löfven vänder norrut

Socialdemokraterna går i år upp till kamp för kunskap, frihet och framtid.

Statsminister Stefan Löfven vänder i år ryggen till de tre största städerna Stockholm, Göteborg och Malmö för att tala i Sundsvall.

– Det känns bra att tala där, Sundsvall är en samarbetskommun med ett blocköverskridande samarbete. Sundsvall är också en framtidsinriktad och handlingskraftig stad som förenar behovet av att växa med hållbar utveckling. Det ligger helt i linje med årets paroll för första maj, kunskap, frihet, framtid, säger Löfven.

I Sveriges största stad, Stockholm, blir det finansminister Magdalena Andersson som blir huvudtalare. Partisekreteraren Carin Jämtin får uppdraget att tala i Kalmar och Borgholm.

– Resultaten i den svenska skolan ska vändas och ett kunskapslyft behövs i hela utbildningssystemet. Internationellt ska Sverige konkurrera med kunskap och kompetens, säger hon.

Den före detta statsministern Göran Persson ska tala i Södertälje medan hans efterträdare Mona Sahlin framträder i Gävle och Ockelbo.

De socialdemokratiska statsråden ska förstås också ut på gator och torg. Utrikesminister Margot Wallström får ta sig an landets näst största stad Göteborg medan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson axlar ansvaret i Malmö.

Sjöstedt i Västerås och Uppsala

Även Vänsterpartiet tågar på första maj och har en gemensam paroll, som känns igen från valrörelsen - "inte till salu".

Partiledaren Jonas Sjöstedt tar sig an Västerås och Uppsala medan hans parhäst, den ekonomiska talespersonen Ulla Andersson, blir partiets huvudtalare i Malmö och Lund.

– Inte till salu är en väldigt betecknade och bra slogan för oss. Det innefattar inte bara utförsäljningen av gemensam egendom utan markerar också rättvisa i allt ifrån arbetsrätt till klimat och feminism, säger Åsa Mattsson, pressansvarig (V).

Vänsterpartiet kommer under första maj även att samla in pengar, som ska viks till att återuppbygga staden Kobane i Syrien.

Här intill kan du se var partiernas främsta företrädare talar.