IS uppges ha avrättat hjälparbetare från USA

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Minst 15 soldater avrättas i ny skräckvideo

1 av 2

Terrororganisationen IS chockar världen med nya avrättningsvideor.

En film uppges visa hur den amerikanske hjälparbetaren Peter Kassig, 26, blir halshuggen av bödeln "Jihad John".

I en annan video avrättas minst 15 syriska soldater.

Den amerikanske hjälparbetaren Peter Kassig ska ha avrättats av terrororganisationen IS i Syrien. Det rapporterar flera internationella medier.

IS har publicerat en video som visar en maskerad man som säger att han har avrättat Kassig. Mannen, som till tal och utseende liknar bödeln "Jihad John" som figurerat i flera liknande filmer, står ovanför ett avskuret huvud.

Samtidigt har IS släppt en annan film, som visar en massavrättning av soldater från Syriens regimstyrkor. AFP rapporterar att minst 15 knästående män syns på filmen. De uppges få sina huvuden avskurna samtidigt.

Startade hjälporganisation

26-årige Peter Kassig togs som gisslan av IS i oktober 2013. Han var tidigare soldat i USA:s armé. 2007 tjänstgjorde han i Irak. Han återvände sedan till regionen för att starta en hjälporganisation för att ge vård och stöd till syriska flyktingar.

Visades upp i video

I oktober halshögg IS den brittiske hjälparbetaren Alan Henning. I slutet av den videon visades Peter Kassig upp. Bödeln hotade med att Irakveteranen skulle bli terrororganisationens nästa offer.

I samband med det vädjade Peter Kassigs föräldrar, Ed och Paula Kassig, om att deras son skulle släppas i en video.

– Vi ber alla runt om i världen att be för Hennings familj, för vår son och för frisläppandet av alla oskyldiga människor som hålls gisslan i Mellanöstern och världen över, sa de då.

Flera avrättningar

Filmen som uppges visa Peter Kassigs avrättning har ännu inte bekräftats vara äkta. I ett uttalande på Facebook skriver Kassigs föräldrar att de inte vill ge några kommentarer innan informationen verifierats.

En talesperson för Vita huset säger att den amerikanska säkerhetstjänsten nu arbetar för att avgöra videons autenticitet.

– Om videon är äkta är Vita huset bestört över det brutala mordet på en oskyldig amerikan, säger talespersonen Bernadette Meehan enligt The Guardian.

Vita huset har också uttryckt sina "djupaste kondoleanser" till Peter Kassigs vänner och familj.

Om uppgifterna i videon stämmer så är hjälparbetaren den femte gisslan från väst att avrättas av IS sedan augusti.

Publicerad: