”Saudiarabien visar sitt rätta ansikte”

Publicerad 2015-03-09

Med kort varsel satte Saudiarabien munkavle på utrikesminister Margot Wallström (S).

De interna kritikerna i S och MP tror att incidenten gör det ännu svårare för Stefan Löfvens regering att förlänga det militära avtalet länderna emellan.

– Det är tydligt att Saudiarabien vill markera och sätta press på att vi ska behålla vapendelen i avtalet, säger riksdagsledamoten Johan Büser (S).

Stefan Löfven ville på måndagskvällen inte kommentera att Margot Wallström stoppats från att tala vid Arabförbundets möte i Kairo.

– Den frågan får vi återkomma till, säger han.

Mötet sker samtidigt som det rasar en stor debatt i Sverige kring det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, ett av länderna i Arabförbundet. Avtalet går ut den 15 maj och innan dess måste regeringen besluta om det ska omförhandlas eller avbrytas.

MP kräver att det sägs upp och det gör även flera interna kritiker i S. Frågan har blivit ett rejält huvudbry för statsminister Stefan Löfven (S) som sagt att avtalet är för "långtgående" och behöver omförhandlas. Sedan dess har det varit locket på, de ansvariga ministrarna har sagt att ärendet bereds i regeringskansliet.

Ännu tydligare att avtalet sägs upp

Redan i söndags kväll kom signaler om att någonting inte stod rätt till i Kairo. Då uppmärksammade Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén problem i samband med en middag i Kairo som Margot Wallström deltog i. Enligt Uddén tvingades hon lämna måltiden för att tala i telefon, till synes bekymrad.

I går morse kom chockbeskedet. Saudiarabien satte med kort varsel stopp för Wallströms tal.

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, sa hon till TT.

Hennes pressekreterare Erik Boman menade att det handlade om en reaktion på de uttalanden som den svenska utrikesministern tidigare gjort om demokrati och mänskliga rättigheter.

Wallström har vid flera tillfällen varit hård i sin kritik mot Saudiarabien. I januari kallades landets ambassadör till UD för att ta emot Sveriges protest mot behandlingen av bloggaren Raif Badawi som straffats med tusen piskrapp.

Utrikesministern sa i går att hon inte visste vilka konsekvenser saudiernas agerande skulle få för diskussionerna kring det militära avtalet.

”Visar sitt rätta ansikte”

Saudiernas agerande väckte kraftiga reaktioner bland svenska politiker. Kritikerna av avtalet menar att det nu är ännu tydligare att vapenavtalet ska sägas upp.

– Det är tydligt att Saudiarabien vill markera och sätta press på att vi ska behålla vapendelen i avtalet. För mig är det positivt att Wallström varit tydlig med hur hon ser på mänskliga rättigheterna i landet, säger riksdagsledamoten Johan Büser.

Han menar att det också visar att samarbetet med Saudiarabien inte gett Sverige något frikort att vara kritiskt.

– Här visar Saudiarabien sitt rätta ansikte. Det kan vara en fördel när vi ska stå upp i frågan och kritisera avtalet.

EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP) menar att det kommer bli väldigt svårt för båda regeringspartierna att klara av den debatt som skulle uppstå i Sverige om avtalet förlängs.

– Det är bättre för alla parter att avsluta ett avtal som man ändå inte klarar av att fullfölja.

Frågan om Saudiavtalet väntas diskuteras när S riksdagsgrupp på tisdagen träffas för ett möte. Senare i veckan träffas partiets verkställande utskott.

Följ ämnen i artikeln