Stormen Egon har dämpats – men fortfarande blåsigt

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2015-01-10

Nästan 40.000 hushåll utan ström sedan i igår kväll

uddevalla/stockholm. Orkanvindar, snödrev och översvämningar.

Sent i natt slog stormen Egon till med full kraft över stora delar av Sverige.

Ovädret förde med sig trafikolyckor – och kaos i flygtrafiken.

Framåt tretiden på söndagsmorgonen rapporteras vindarna ha avtagit i södra Sverige.

SMHI har nu på söndagen dragit ned flera av de klass 2-varningar som låg över stora delar av södra Sverige igår.

– Det är fortfarande blåsigt, men de flesta varningar är nedgraderade. Utöver Öland och Gotland finns det dock fortfarande risk för stormbyar, säger Lisa Frost på SMHI.

– Lågtrycket avtar och har rört sig ut mot Baltikum, så det man kan säga är att lågtrycket redan har passerat landet.Lågtryckscentrum ligger ut över Östersjön, säger Lisa Frost.

Morgonen och förmiddagen blir fortfarande blåsig på många håll.

– Över inlandet har vinden kulminerat, men det finns ändå risk för mycket hårda vindbyar.

Storm och stora snömängder

Stormen Egon slog till med full kraft i går kväll.

Ovädret rasade över stora delar av södra Sverige - ända upp till norra Bohuslän och Gävleborg på östkusten.

SMHI gick ut med klass 2-varningar för storm och i norr även för drivbildning och snötäcke på upp till 3,5 decimeter.

Allra värst drabbades västkusten.

På E20 vid Olskroksmotet i Göteborg blåste en stor trafikportal ner över huven på en personbil. Och i Uddevalla skadades en man när han fick ett träd över sin personbil och klämdes fast men enligt polisen i Västra Götaland ska ingen ha skadats allvarligt i någon av olyckorna.

Mycket höga vattennivåer

Hans Nelander, 43, och Maria Elofsson, 43, står och tittar på översvämningarna i centrala Uddevalla. Området kring busstationen Kampenhof och gatan framför är helt översvämmad, vägarna avstängda och runt hörnet står räddningstjänsten och pumpar ur vatten i en lagerlokal som drabbats av vattenmassorna.

– Jag har bott i Uddevalla i nästan hela mitt liv, och jag har aldrig sett vattennivån så här hög, säger Maria Elofsson, 43.

På Trafikverket uppmanade man bilister över hela det drabbade området att undvika att köra bil om man inte var tvungen.

– Vinden ställer till med stora problem. Det är oerhört många nedfallna träd. Samtidigt är det halkiga vägar, isbildning och snörök. Det är jättebesvärligt med många avåkningar, sa Lars Hedström på Trafikverkets pressjour sent i går kväll.

De kraftigaste vindarna som uppmättes av SMHI var vid Väderöarna vid 19-tiden i går då det blåste 38,4 meter per sekund vilket är orkan. Men på andra håll uppmättes ännu kraftigare vindstyrkor - exempelvis vid den avstängda Uddevallabron där vindmätaren nådde upp i 44,3 meter i byvinden.

Tiotusentals utan ström

En rad tågavgångar ställdes in av Trafikverket på grund av vädret från Malmö i söder till Strömstad i norr.

Men allra svårast blev det för flygresenärerna som var på väg till Göteborg. Tiotals plan fick dirigeras om till flygplatser över hela Norden, bland annat Köpenhamn, Oslo och Helsingfors, eftersom det blåste så mycket på Landvetter att det inte gick att landa.  Också Skavsta flygplats hade problem med snömängderna och tvingades skicka i väg plan till andra flygplatser.

Flera plan tvingades avbryta sina landningar i sista stund, bland annat ett plan från Stockholm till Landvetter.

– Vi försökte landa två gånger men det blåste för mycket så man beslöt att gå tillbaka till Stockholm, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS.

I Kungshamn och Grebbestad drevs vattennivåerna upp av vinden vilket orsakade översvämningar. Sent i går kväll var vattnet fortfarande nästan i höjd med bryggorna.

Samtidigt drabbades tiotusentals hushåll av strömavbrott när träd föll över elledningarna.

Tog med sig motorsågen

På väg 174 i trakterna av Dingle blåste mängder av träd omkull och hamnade på vägen. De få bilister som vågade sig ut på vägarna tvingades först ta långa omvägar, men Markus Jonsson från Bovallstrand lyckades till slut röja upp vägen med hjälp av sin motorsåg.

– Jag kände att det var läge att ta med sig motorsågen i bilen, säger han till Aftonbladet.

Under en kvart fick han kliva ur bilen vid fyra tillfällen och såga upp trädstammarna som lagt sig över vägen, och sen lyfta undan bitarna ut i diket. Samtidigt som vinden sög i än mer och låg kring 28 meter i sekunden i byarna.

Är du inte rädd, det är fullt av träd här runt omkring oss som kan falla när som helst?

– Jo, det är klart. Det blåser ju förbannat mycket. Men jag vill ju till jobbet. 

Sent i natt nådde stormen Egon sin kulmen. Då hade ovädrets epicentrum nått långt in över Jönköping och Småland, enligt SMHI.

Följ ämnen i artikeln