Polisen: Vi ska inte vara ambulans eller taxi

Publicerad 2014-06-02

Bussen på bilden har inget med artikeln att göra.

Emma, 24, hotade att ta sitt liv.

Men Polisen i Lund ryckte inte ut, trots att sjukvården bad om det.

– Att rädda liv är i första hand sjukvårdens ansvar, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund.

Klockan var efter nio en kväll i december 2012 när polisen sa ja till att hjälpa sjukvården med att åka hem till Emma, som hade lämnat psykakuten i Lund efter att ha sagt till läkaren att hon skulle hänga sig hemma.

Men polisen åkte inte dit, trots att det fanns bilar att skicka och att Emma dessutom hade en historia av självmordsförsök. I de inspelade samtalen med SOS Alarm säger polisen att de inte hade tid, enligt uppgifter från Ekot.

– Vi sa inte att vi inte åker dit, vi sa att vi gör det när sjukvården har ordnat fram en ambulans, säger närpolischefen Jörgen Nilsson.

”Hur kan de ta fyra timmar?”

Enligt honom är sjukvården och polisen i Skåne överens om att sjuka människor ska transporteras i ambulans, inte i polisbil. Men när ambulansen dröjde flera timmar så blev det ingen polisbil heller.

– Om ambulansen hade åkt dit direkt så hade polisen också kommit direkt, säger Jörgen Nilsson.

Stefan Strömberg är före detta rikspolischef och lagman vid Stockholms tingsrätt. Han tycker att polisen borde åkt direkt hem till Emma.

– De tänker fel. Om en person kan tänkas ta livet av sig är det en uppgift för polisen att ingripa och avbryta det. Har läkare bedömt att det behövs handräckning från polisen så ska det mycket till för att polisen inte ska göra det, säger han.

När Emmas mamma kom fram till lägenheten efter 25 mils bilkörning fanns en ambulans på plats som väntade på polisen. När de tillsammans tog sig in i lägenheten låg Emma på rygg med spyor i lungorna, enligt uppgifter från Ekot. Hon hade tagit en överdos av tabletter.

– Hade jag varit anhörig så hade jag varit kritisk mot samhället. Hur kan det ta fyra timmar för samhällets resurser att ta sig till platsen? Sjukvården överlämnade till polisen att rädda liv. Jag tycker att det är fel, säger närpolischefen Jörgen Nilsson.

”Vi vill inte ta på oss någon skuld”

SOS Alarm, som skickar ut ambulanser, vill inte bemöta kritiken från polisen.

– Den får stå för honom. Vi vill inte ta på oss någon skuld, utan väntar på utredningen från Inspektionen för vård och omsorg, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.