Google har förstört Bengts framtid

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2012-03-22

Överallt på Google stod det. Bengt Gangemi är en bedragare.

Någon hade skickat ut drygt 80 000 bluffakturor i hans namn. Skriverierna tog fart och han kunde inte stoppa det.

– Jag fick inga jobb. De sa "Vi har googlat dig", säger Bengt Gangemi i SVT:s Dokument inifrån.

Ett meddelande från en barndomsvän och Bengt Gangemi förstod att något var fel.

– Han skrev på min logg på Facebook "Jag vill inte ha dina återanvända plåster. Dra åt skogen." Och jag tänkte vad håller han på med, säger Bengt Gangemi i Dokument inifrån som visas på torsdag i Sveriges Television.

”Är en bedragare”

Han hade fått sin identitet omkullkastad.

När han sökte på sitt namn på internet fanns det överallt. Träff efter träff på Google stod det att Bengt Gangemi är en bedragare.

Någon hade skrivit in honom som styrelseledamot i flera svenska företag med ren bluffverksamhet. Företaget hade skickat ut drygt 80 000 falska fakturor på plåster och dataprogam. Alla till ovetande mottagare.

Fick allvarliga konsekvenser

Bengt Gangemi gjorde en polisanmälan och försökte rentvå sitt namn. Men hans röst drunknade i mängden av upprörda människor.

Han kunde inte stoppa skriverierna och hans identitet på internet fick allvarliga konsekvenser.

– Jag fick inga jobb. Jag tyckte att det var märkligt. Efter mycket tjat får jag höra "Vi har googlat dig", säger Bengt Gangemi i dokumentären.

Ingen ville anställa honom trots ett bra cv, goda vitsord och utbildning. Han hade tidigare bland annat jobbat som ekonomichef på ett stort svenskt fondbolag.

Men Bengt Gangemi är inte ensam. I samma dokumentär framträder Tina Ax, 47.

Hennes namn dök plötsligt upp på en hemsida och behandlade en tidigare uppslitande separation med en man hon haft en relation med. Alla känsliga och privata handlingar låg på hemsidan.

”Blev illamående”

Det stod även rena lögner om att Tina Ax skott sig och roffat åt sig stora summor pengar.

– Jag blev illamående, säger Tina Ax i Dokument inifrån.

En sökning på hennes namn och hemsidan dök upp direkt. Hon kunde inte heller göra något. Ingen ville kännas vid sajten.

Håller man sig undan från webben kan det gå så här illa, enligt sökmotorexperten Nikke Lindqvist, och öppnar upp för andra att synas i ditt namn.

– Vi är inte alla helgon. Någon gång blir någon arg på oss, säger Nikke Lindqvist till Aftonbladet.

Det enda som funkar är att synas.

– Ingen av dem hade en egen närvaro alls. De fick inte säga sitt i sökresultatet eftersom de inte fanns. Istället för att ta plats och förmedla sin bild, säger Nikke Lindqvist.

Så skyddar du dig

Ju tidigare du syns desto bättre. Då blir det svårare att slå sig in i ditt sökresultat på Google.

Bredda din närvaro på internet. Var med på flera sociala plattformar: Google plus, Twitter, Flickr och Linkedin. Registrera dig med ditt riktiga namn, en bild och kort info om dig.

Skapa en blogg, gärna flera. Du kan bildblogga på en och ordblogga på en annan.

Länka till dina ställen på plattformarna och bloggarna. Utse en huvuddomän, en egen hemsida, där du lägger upp ditt cv och alla länkar. Länka till andra sidor som du vill synas på, exempelvis företagssida eller någon idrottssida. Länka till artiklar som du vill lyfta fram.

Blanda. Google vill blanda mellan sociala medier, bloggar, artiklar, webbsidor och forum. Försök att få med alla fem. Finns inte det med kommer Google ersätta det med exempelvis träffar från Eniro. Forum-träffar är dominanta. Finns dessa så kommer de synas. Det går inte att byta ut en träff på ett forum mot en blogg.

Följ ämnen i artikeln