Reinfeldt: Trump för fram hatretorik

Publicerad 2016-08-07

Fredrik Reinfeldt följer den amerikanska valrörelsen noga.

Han är orolig för vad som händer om Donald Trump blir president i världens mäktigaste land.

– Blir den makten oberäknelig, känslomässig och mer aggressiv, då blir det ett farligare läge för världen, säger han till Aftonbladet.

Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) arbetar numera som föreläsare och rådgivare – bland annat åt storbanken Bank of America.

Och han håller sig minst lika ajour med internationell politik som tidigare.

Särskilt det kommande presidentvalet i USA.

– Valet i höst är det sista beslutet i år som kan ha stor påverkan på världsekonomin. Så jag följer det ganska nära.

Vad tror du om valet?

– Det komplicerade är att vi har två historiskt impopulära kandidater som ser ut att stödjas av väsensskilda delar av valmanskåren. Till det kommer elektorsvalssystemet som gör att valet kokar ner till några få ”swing states”, som exempelvis Florida och Ohio. Det gör att det är ett väldigt svårläst val.

”Han är oberäknelig”

I juli skrev Carl Bildt en artikel i Washington Post där han varnade för att världen skulle bli en osäkrare plats med Donald Trump som amerikansk president.

Fredrik Reinfeldt instämmer i den farhågan.

– Han (Trump) är oberäknelig. Stabilitet och långsiktighet i världspolitiken har ofta byggts på att vi förstår även den som är vår motpart. Fram till nu har Donald Trumps uttalanden präglats av att vara väldigt känslostyrda.

Trump har bland annat svävat på målet i frågan om USA under hans ledning skulle försvara de baltiska länderna mot ett ryskt angrepp.

– Det är ingen liten sak när Donald Trump skapar osäkerhet kring om de baltiska länderna har USA i ryggen. Och det är högst oklart för mig varför han gör det, säger Reinfeldt.

Farligt för världen

Osäkerheten i Baltikum kan lätt överföras på andra delar av världen, säger Reinfeldt.

– Det finns ju ingen konflikt i världen där länder inte säger att ”nu får amerikanerna komma hit och vara en del av lösningen och ta ansvar”. Det beror ju på att de är helt avvikande mer mäktiga på alla områden. Blir den makten mer oberäknelig, känslomässig och mer aggressiv, då blir det ett farligare läge för världen.

”Bygger mycket hatretorik och aggressivitet”

I en intervju med Aftonbladet tidigare i somras jämförde Reinfeldt Donald Trump med Sverigedemokraterna.

Han syftade då på att båda står för ett ”vi-och-dem-tänkande”.

– Han bygger mycket hatretorik och aggressivitet. Det är en drivkraft för honom, men rimligen också för hans supportrar. Vi har sett en hel del av detta i Europa också, politiker som bygger sina mandat på att misstänkliggöra andra människor.

Fredrik Reinfeldt avstår dock från att svara på vilken kandidat han skulle rösta på om han vore amerikansk medborgare.

– Hehe, jag är inte röstberättigad i USA. Det är väl ganska tydligt att jag hyser stor tveksamhet kring det som Trump står för, men jag tycker det är bättre att uttrycka det i policy än att det framstår som att jag ska rösta i valet.