De marscherar i protest mot brexit

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-07-02

Tusentals människor tågar just nu genom centrala London för att protestera mot brexit.

Nu har de samlats vid Parlamentet och vägrar att acceptera folkomröstningen.

– Vad är det vi vill? Stanna i EU, skriker de.

Tiotusentals personer samlades vid lunchtid vid Park Lane i London för att tillsammans tåga mot Parlamentet. Nu hoppas de kunna förhindra en brexit och därmed få Storbritannien att stanna kvar i EU.

Initiativtagaren Keiran MacDermott säger själv att han startade protesten för att han ville uttrycka sin ”ilska, frustration och känsla att göra någonting”, skriver Sky News.

”Vi kan hindra brexit genom att vägra acceptera folkomröstningen som slutgiltig och ta bort vårt finger från självförstörandeknappen”, skriver han på Facebook.

Osäker om framtiden

Mellan 20 000 och 40 000 personer ska vara på plats i demonstrationståget, enligt arrangörerna.

Många av dem håller i skyltar med EU-positiva budskap som ”kan inte leva utan EU” eller ”vi är med”. Andra har tagit med sig europeiska unionens flagga att vifta med.

– Jag har varit helt chockad sedan morgonen efter folkomröstningen, säger 25-årige Nathaniel Samons från London, till Reuters.

– Jag känner mig djupt osäker om min framtid och tågar i dag för att visa mitt missnöje. Jag accepterar resultatet, men det är för att visa att vi inte accepterar det helt tyst, fortsätter han.

Genevieve Parke, 34, som är i sjunde månaden, marscherade tillsammans med sin tvåårige son. De höll i en eu-flagga.

– Att lämna EU kommer ha en polariserande effekt på samhällen. Jag vill inte gå tillbaka till en gräns med vapen och kontroller, säger hon till Sky News.

London röstade för bremain

Utanför Parlamentet håller Lord Caschman, före detta medlem i europeiska parlamentet, tal inför folksamlingen med budskapet ”inga fler lögner, inget mer hat”.

– Vi måste upprätthålla värdet av demokrati och delaktighet som står i centrum för EU och detta land. Vi får inte låta högern, trångsynt nationalism eller främlingsfientlighet definiera oss. Vi är bättre än så, säger han.

I London röstade 60 procent för att stanna i EU, medan bara 48 procent gjorde det i hela riket. Unga röstade också för att stanna i större utsträckning än äldre.