Natos motdrag i Östeuropa

Publicerad 2016-10-27

Skyndar på ”största upprustningen sedan kalla kriget”

Ryska korvetter utrustade med långdistansmissiler tar plats i Östersjön.

Nu ger Nato besked om att upprustningen längs med den ryska gränsen – som beskrivs som den största sedan kalla kriget – tar fart.

Bland annat utlovar USA och Storbritannien placeringar i Polen och Rumänien.

Nato och Ryssland har meddelat militära manövrar om vart annat de senaste dagarna.

I helgen meddelade USA att man ska placera 300 marinkårssoldater i Norge. Och på tisdagen rapporterade Aftonbladet att två ryska korvetter utrustade med långdistansmissiler passerade genom Öresund för stationering i den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad.

Nu lovar Storbritannien att man ska placera stridsflygplan i Rumänien och USA utlovar ytterligare trupper i Polen.

Det är två av flera besked kring den planerade upprustningen längs med den ryska gränsen – som beskrivs som den största upprustningen där sedan kalla kriget.

Pekar på rysk upprustning

Nato-chefen Jens Stoltenberg säger att förstärkningarna är ett ”avmätt svar” till att Ryssland har 330 000 man stationerade väst om Moskva, vilket är Natos bedömning.

– Bara den här månaden har Ryssland placerat Iskander-missiler som kan bära kärnvapen i Kaliningrad och ställt in ett avtal om vapenklassat plutonium med USA, säger Stoltenberg enligt Reuters.

Nato meddelade redan i somras att man kommer att utöka närvaron i Östeuropa med 4 000 soldater till nästa år, med ytterligare 40 000 man i beredskap. Och på onsdagens Natomöte gav medlemsländerna besked om hur det ska gå till.

Den amerikanske försvarsministern Ash Carter meddelade att de skickar 900 man till östra Polen, samt en styrka med pansarvagnar som ska ambulera i östeuropeiska länder.

– Det är ett stort tecken på det amerikanska åtagandet att förstärka i avskräckande syfte, säger Carter enligt Reuters.

Hans brittiska motsvarighet Michael Fallon skickar en styrka på 800 man till Estland och stridsflygplan till Rumänien:

– Även om vi lämnar EU så kommer vi att göra mera för att bidra till säkerheten på Natos östra och södra flanker.

”En signal till Trump”

Även Kanada, Tyskland, Nederländerna, Norge, Belgien och Kroatien gav besked om förstärkningar.

Ett styrkebesked, enligt Jens Stoltenberg:

– Jag är väldigt inspirerad av mötet i dag eftersom så många av våra länder gav väldigt, väldigt tydliga och konkreta besked om deras bidrag till våra fyra bataljoner, säger han, enligt AFP.

Norrmannen Stoltenberg poängterade också att beskeden var en signal till Donald Trump, som hävdat att Natos medlemsländer inte gör rätt för sig.