San(d)slöst!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-14

Så bygger du hetaste slottet

Att hänga på stranden kan bli långtråkigt i längden.

Men inte för sandslottsbyggare.

Här får du tips om hur du skapar ditt eget mästerverk.

Ingen är för gammal för att leka i sanden. Jenny Berntsson, 30, började bygga sandslott i vuxen ålder – på kommunens samlingsplats för den sand som används längs gatorna under vintern.

– Först tänkte jag göra riktigt stora sandslott, men den sanden var för grovkorning så därför blev det miniatyrstäder, säger Jenny som drivit byggandet som ett projekt under åren på Konsthögskolan.

Skyskrapor och moské

Därefter har hon fortsatt på temat och bygger nu allt från New Yorks välkända skyskrapor, till moskén i Istanbul och ett lägenhetskomplex i Örebro.

– Det är bara att bestämma sig för vad man vill göra, säger hon.

Jenny Berntsson har byggt sina sandstäder på många stränder i världen – allt från isländsk ödemark till indiskt storstadskaos.

Urbanisering – i sand

– Det jag upplever påverkar hur skulpturerna blir. I Bombay handlade det mer om urbaniseringen, på Island influerades jag av naturen och dess starka krafter.

Men hennes alster försvinner så snart vädret vittrar sönder dem.

– Det är faktiskt bara befriande. Vanligtvis är jag som skulptör van att släpa på mycket bagage. Så är det inte med det här. Sandslottsbyggen ska ju vara temporära.

– Och det är enkelt, man kan bygga nästan var som helst i världen. Dessutom blir det inga ingrepp i miljön eller syns efteråt.