Här sålde de hamburgare – och kokain

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2017-02-10

I det här gatuköket såldes inte bara hamburgare.

Utan även kokain, enligt åtalet där flera filmer ingår i bevisningen.

Polisen hittade 1,4 kilo kokain, en halv miljon kronor och flera vapen.

I dag inleddes rättegången mot de misstänkta i den stora knarkhärvan som polisens ”Operation Fenix” slog hål på.

Polisens insats Fenix, som jobbar mot grov organiserad brottslighet, slog till mot ett gatukök i Västra Stockholm i slutet av sommaren.

Förutom 1,4 kg kokain fann polisen även omkring en halv miljon kronor i kontanter och vapen.

Man hade haft ögonen på en 31-årig huvudman, men narkotikahärvan växte till totalt fem misstänkta som åtalats och under fredagen inleddes rättegången som pågår till slutet av februari.

Polisen tyckte inför tillslaget att bevisningen var övertygande. Men efter insatsen och vid husrannsakan hittade man över åtta veckors inspelat filmmaterial från gatukökets övervakningskameror. Där ser man hur personerna hanterar vapen, knark och stora summor pengar.

Kan påverka straffet

– Vi kunde inte tro det var sant, säger Emir Gazibegovic, gruppchef Fenix.

Filmerna kan bli avgörande om rätten väljer att döma huvudmannen för synnerligen grovt narkotikabrott istället för grovt narkotikabrott. Rubriceringen kan komma att påverka längden på ett eventuellt fängelsestraff.

– Vi visste inte riktigt i vilken omfattning försäljningen ska ha pågått. Nu efteråt tror jag att det var ett viktigt ärende, att vi visar att det får konsekvenser och att de som bor där känner att rättssamhället verkar för dem, säger Emir Gazibegovic.

Efter tillslaget stängde gatuköket under en period. Nu drivs det av andra personer.

Följ ämnen i artikeln