Lövin: Kvinnors makt måste visas

Uppdaterad 2017-03-27 | Publicerad 2017-02-12

Bilden där Isabella Lövin undertecknar den nya klimatlagen – med en känga till Trump – spreds över hela världen.

Världsstjärnan Miley Cyrus var bara en av alla de som hyllade initiativet på Instagram.

– Kvinnors makt måste visas på den internationella arenan, säger klimatminister Isabella Lövin.

BBC, CNN och Washington Post skrev om bilden.

Miley Cyrus la ut den på Instagram, i ett inlägg som nu fått mer än en halv miljon gillamarkeringar.

Den enorma uppmärksamheten överträffade klimatminister Isabella Lövins förväntingar.

– Jag var väl relativt säker på att det skulle uppmärksammas. Men att det skulle få sån enorm kärleksstorm från hela världen – det var fantastiskt, säger hon.

– Från svensk horisont är det kanske inte så märkvärdigt med åtta kvinnor på en bild. Men styrkan i den: Att det är en sann bild, det är jag och några av mina närmsta medarbetare – det är så otroligt inspirerande för hela världen.

Den blev hyllad av Miley Cyrus, vad säger du om det?

– Ja, det var väldigt roligt.

Även politiska motståndare som Annie Lööf lyfte fram den?

– Det är jättebra att vi har en samsyn både när det handlar om att kvinnors makt måste visas på den internationella arenan och att vi har en samsyn om klimatlagen.

Den nya klimatlagen innebär att vi måste minska våra utsläpp drastiskt – målet är nollutsläpp av växthusgaser 2045. Det innebär bland annat att vi måste dra ner på vårt flygande.

Vad blir den praktiska innebörden för vanliga medborgare?
– Lagen skapar ordning och reda i klimatpolitiken. Vi kommer att se stora investeringar i ett fossilfritt välfärdssamhälle. Det här är alla partier överens om, utom Sverigedemokraterna. Vi är överens om målen, sen kanske vi inte är överens om medlen – politiken som ska föra oss dit.

Vi vill satsa på höghastighetståg.

Men vad får den för praktiska konsekvenser – kan vi flyga lika mycket som vi gör nu?

– Flyget måste bli bättre på att ta fram förnybart flygbränsle. Det finns ju redan i dag, frityrolja till exempel.

Vi behöver inte dra ner på vårt flygande?

– Det måste vi definitivt att göra, men visst flygande kommer säkert att finnas kvar. Vi måste sätta tryck på flyget också för att komma med energieffektiva lösningar och gå över till förnybar energi.

– Vi vill satsa på höghastighetståg. Med dagens höghastighetståg kan du åka mellan Bryssel och Paris på två timmar, men vi har inte kopplingen mellan exempelvis Stockholm ner till kontinenten. Det är det vi vill satsa på och det vill ju inte Moderaterna och Sverigedemokraterna. De är ju svaret skyldiga på hur vi ska flytta över stora delar av persontrafiken från flyg till tåg.

Fortfarande står fossil kol, olja och gas för 86 procent av världens energiförsörjning. Enligt beräkningar – bland annat i Therese Uddenfeldts bok ”Gratislunchen” – växer den förnybara energin tre gånger långsammare än världens energikonsumtion totalt sett. Hur bekymrande är det?

– Jag vet inte exakt hur det här är räknat, men förra året var det för första gången mer förnybart än fossilt i nya energiinvesteringar i världen. Så det går åt rätt håll. Vi har en enorm utmaning att ställa om, men den är inte omöjlig.

– Den där kurvan ser väldigt, väldigt mörk ut. Men med vetskap om de enorma behoven och de dubbla fördelar som finns, så vore världen galen om vi inte gick till den positiva vision som finns i detta.

Du pratade i maj förra året om hållbar tillväxt. Vad är det?

– Det är tjänster, det är skola, det är vård, omsorg, det är att laga prylar, det är kultursektorn – och det är de gröna näringarna.

Jag tycker det är viktigt att vi inte nu ska rulla tillbaka bandet och ifrågasätta vetenskapen.

Men inte ekonomisk tillväxt i klassisk bemärkelse?

– Jag tycker att det är fördummande att prata om att ekonomisk tillväxt bara är en sak. Titta på BNP-begreppet – har en stor naturkatastrof, och måste bygga upp landet igen, då får du BNP-tillväxt. Det betyder inte att du fick en ekonomisk tillväxt – det innebär att du fick bygga upp något som raserats. Det är slöseri med resurser. För att ha en hållbar tillväxt måste den komma alla till det.

Bör vi sätta stopp för vår ständiga höjning av levnadsstandard från och med nu?

– Vi har mycket hög levnadsstandard i Sverige, men vi måste titta på fördelningen så att vi har ett samhälle som håller ihop.

Vad betyder det?

– Det betyder att vissa får inte bli lämnade efter.

Ska vissa sänka sin levnadsstandard för att andra ska få det bättre?

– Jag tror inte att det är nödvändigt. Ta passivhus – du kan ha ett hur fint hus som helst, men det kräver ingen uppvärmning. Är det att sänka sin levnadsstandard? Nej. Om vi nu har en politik för bättre kommunikationer i städerna, cykla, gå, och att städerna inte är byggda för bilar – är det sämre levnadsstandard? Jag tror de flesta säger nej.

En av Donald Trumps första åtgärder var att radera allt om klimatet på Vita husets hemsida – hur ser du på det?

– Jag tycker det är viktigt att vi inte nu ska rulla tillbaka bandet och ifrågasätta vetenskapen. Vi har ett Parisavtal som hela världen har skrivit under på. Det är alldeles för akut nu med att vi ska komma till rätta med klimatförändringen och ställa om till ett grönt samhälle som ger så positiva effekter för hela världen.

Men hur oroad är du över Trumps signaler?

– Vi är oroade över att den person som är satt att leda USA:s miljöskyddsmyndighet har uttryckt skepsis över att det är människan som har skapat klimatförändringarna. Det är en väldigt dålig signal.