Norge lättar på restriktionerna inför jul – får fira två dagar

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Norrmännen får två dagar, till exempel julafton och nyårsafton, när de får fira lite extra.

Då är det nämligen tillåtet att bjuda upp till tio gäster, meddelar statsminister Erna Solberg.

– Jul är en tid för närhet, inte avstånd, säger hon.

Under två dagar tillåter Norge sina invånare att festa till det lite extra. Då får hushållen nämligen bjuda upp till tio personer för att fira under de kommande högtiderna. Vilka två dagar är upp till var och en att bestämma, meddelar statsminister Erna Solberg på onsdagen.

Avstånd även vid buffén

Men alla som inte bor tillsammans måste fortfarande hålla minst en meters avstånd, även när julbordet serveras och klapparna ska öppnas.

– Det har varit svårt att hitta lösningar som passar alla. Man lever i olika familjekonstellationer och livssituationer. Jul är en tid för närhet, inte avstånd, säger Erna Solberg under en presskonferens, rapporterar VG.

– Men vi vill inte heller börja det nya året med stigande infektionsnivåer och nya åtstramningar.

Det är därför krav på att var och en begränsar det totala antalet personer man har kontakt med under hela högtidsperioden, inte minst inför själva julen.

– Under två dagar öppnar vi upp för tio gäster, till exempel på julafton och nyårsdagen, eller om du väljer att göra det under två andra dagar, säger statsministern.

Julen får firas med max tio gäster, enligt beslut av norska regeringen.
Foto: Gorm Kallestad/TT
Julen får firas med max tio gäster, enligt beslut av norska regeringen.

Avråder från att resa

Under ”romjulen”, det vill säga mellandagarna, är det rekommenderade maxantalet fem personer.

– Med dessa rekommendationer tror vi att det kommer bli en fantastisk semestertid för de flesta, även om det kan bli lite annorlunda än vad vi är vana vid, säger Erna Solberg.

De som har sina tio närmaste anhöriga utanför Norge ska däremot inte se detta som en uppmaning till att resa. Alla som inte absolut behöver resa utomlands bör stanna hemma.

– Vi vet att många använder julhelgen för att besöka familj som bor i andra länder, säger Erna Solberg och fortsätter:

– Jag är orolig för att de som reser tar med sig infektionerna. Därför påminner jag om karantänsreglerna. De kommer att finnas kvar efter jul och det är oerhört viktigt att människor som måste resa utomlands följer dem.

Publicerad:

LÄS VIDARE