Skånska skolor på distans efter sportlovet

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sportlovet är snart slut i Skåne. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sportlovet är snart slut i Skåne. Arkivbild.

NYHETER

Antalet smittade av covid-19 ökar igen i Skåne – och nu rekommenderar smittskyddet att högstadier och gymnasier inför fjärr- eller distansundervisning veckan efter sportlovet.

– Det gör vi med tanke på att sportlovet inneburit nya kontakter med risk för smitta, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i region Skåne till TT.

– Den nedåtgående trend vi haft i Skåne har brutits av och vi vill förhindra ytterligare smittspridning efter sportlovet, säger han.

Ett tag sågs en positiv utveckling med minskad smittspridning i Skåne, men den trenden har nu stannat av. Nu ser regionen 3 150 nya fall per vecka, enligt de senaste siffrorna.

Efter sportlovet är det därför läge att vara försiktig – varför Smittskydd Skåne rekommenderar högstadier och gymnasieskolor i Skåne att i "så stor utsträckning som möjligt" bedriva fjärr- eller distansundervisning den första veckan efter sportlovet, det vill säga under vecka 9.

Tisdagens besked innebär att de skånska skolorna nu får några dagar på sig att förbereda för omställningen.

Snabba besked i Väst

Annat var det för kommunerna i Västra Götalandsregionen, där alla högstadie- och gymnasieskolor med bara några timmars varsel fick information om samma besked i söndags – en dag innan sportlovet upphörde i en del av kommunerna, exempelvis Göteborg. Ett sent besked som inte gick fritt från kritik.

TT: Hinner de skånska skolorna förbereda sig i tid?

– Gymnasieskolor och även högstadieskolorna har till viss del bedrivit fjärr- och distansundervisning sedan jullovet, så här finns säkert god beredskap att ställa om, säger Mattias Waldeck.

Den skåning som varit utomlands under sportlovet ska stanna hemma från arbete och skola samt förskola och undvika sociala kontakter en vecka efter hemkomst, uppger smittskyddet. Det gäller även att provta sig, både vid hemkomst samt ytterligare en gång efter fem dagar.

Jobba hemma

Vad gäller hemarbete så vädjar regionen fortsatt om att den som kan arbeta hemifrån gör det.

– De som inte kan det på sin arbetsplats är noga med att hålla avstånd till medarbetare, och att man förebygger smittspridning på sin arbetsplats, säger Mattias Waldeck.

– Vi ser fortsatt smittspridning på arbetsplatser, där man samlas i för trånga utrymmen.

De skånska gymnasieskolorna rekommenderas även att från vecka 10 och fram till påsk ha högst en tredjedel av eleverna på skolan samtidigt.

– För högstadiet har vi tidigare sagt att de successivt ska återgå till närundervisning, men i den utsträckning så man ändå förebygger risk för smittspridning.

För de skånska högstadieskolorna innebär det samma nivå av närundervisning som man hade veckan innan sportlovet började.

Publicerad: