Oro i Husby efter skjutningen: Hade kunnat träffa ett barn

Områdespolisen Rissa Seidou: ”Det värsta jag sett på 15 år”

Uppdaterad 2021-06-04 | Publicerad 2021-06-01

Den 30-åriga mannen jagades genom centrum och sköts till döds framför ögonen på barn och lärare på en lågstadieskola.

Flerbarnspappan Amin, 41, som sprang ut från sin lägenhet för att försöka rädda mannens liv när han hörde skotten, är ledsen och oroad över den senaste skjutningen.

– De hade lika gärna kunnat träffa ett barn, säger han.

Solen lyser i Husby centrum på sommarens första dag. Barnfamiljer sitter på bänkarna vid fontänen, hundar rastas och människor handlar grönsaker på torget.

Bara ett stenkast från torget bildar blommor och gravljus en minnesplats för den 30-åriga mannen som sköts till döds här för ett dygn sedan. En man gråter högt. Bredvid honom står en mamma med sina två barn tysta. Flera som passerar minnesplatsen på gångvägen stannar upp, någon skakar på huvudet.

Amin, 41, var hemma i sin lägenhet när han hörde skotten och sprang ut.

– Det hände precis utanför min gård, jag hörde allt. Jag försökte hjälpa honom så att han inte skulle förlora så mycket blod och gjorde hjärt- och lungräddning. Det är hemskt att någon dör på det här sättet, säger han.

Jagades genom centrum

Vittnen har berättat hur gärningsmännen började skjuta på mannen utanför en frisörsalong och sedan jagade honom genom centrum. De ska ha skjutit mot honom flera gånger innan han föll till marken, på en central gågata utanför en lågstadieskola.

Skjutningen skedde vid 15.30-tiden, den tid då många föräldrar hämtar sina barn från skolan, påpekar Amin.

– Skotten träffade nästan skolan, de hade lika gärna kunnat träffa ett barn! Min fru hämtade barnen på dagis och de blev livrädda när de såg alla poliser. Det känns otryggt, säger han.

Brottsoffret är enligt uppgifter till Aftonbladet en ledare för ett kriminellt nätverk i området. Polisen har gripit två personer som är misstänkta för mordet, båda har senare anhållits på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

En av de gripna är i 20-årsåldern, enligt Aftonbladets uppgifter. Förundersökningsledaren säger att utredningen är i ett tidigt och känsligt stadium, och hon vill inte gå närmare in på vilken roll de anhållna ska ha haft.

Sju timmar efter skjutningen i Husby sköts en man i närliggande Hjulsta. Polisen utreder dem som separata händelser, men tittar på om de kan ha någon koppling.

”Folk är upprörda och arga”

Under dagen har Stockholm stad aktiverat sin krisgrupp och fältassistenter och medborgarvärdar finns ute i området. Polisen har ökat sin närvaro för att prata med boende och näringsidkare, både för att få folk att känna sig tryggare och för att få in vittnesuppgifter och iakttagelser.

Områdespolisen Rissa Seidou har varit på plats hela dagen. Hon säger att stämningen i Husby idag är orolig.

– Stämningen är hetsig och det finns en stor oro bland människor efter det som hänt. Folk här är upprörda, arga och frustrerade, säger hon.

Hon säger att barn i området har frågat henne om det kommer att fortsätta med skjutningar i området och om de kommer att få gå ut på sommarlovet. Även om hon försökt lugna dem ser hon att det finns en risk för en upptrappning av skjutvåldet i Järva.

– När något sånt här händer finns det de som vill hämnas, så det finns alltid en risk för det. Men vi sviker inte orten, vi finns här för medborgarna, säger hon.

Hon säger att polisen gör allt för att lösa mordet men säger att de inte kan göra det ensamma. För att stoppa skjutningarna krävs att folk vågar prata med polisen om vad det vet. Och andra myndigheter måste göra sin del för att lösa problemen i området.

– Vi kan inte vara socialtjänst och Arbetsförmedling. Vi behöver hjälp, säger hon.

”Sköt hejvilt”

Rissa Seidou har jobbat som polis i Järva i 15 år. Hon säger att den här är den absolut värsta skjutningen hon varit med om. Skotthål på flera platser i centrum vittnar om en särskild hänsynslöshet.

– De sköt hejvilt i centrum och det var en massa folk och barn i rörelse här. Mannen flydde för sitt liv och svängde in mot Husbygårdsskolan där föll han till marken framför skolan. Det var barn, skolpersonal och föräldrar ute på gården, säger hon.

– Det har gått för långt när man skjuter någon mitt på dagen såhär. Det är det värsta jag har sett och jag har sett massor. Det är galet, det får räcka nu.

Två kvinnor står vid minnesplatsen. En av dem är en fembarnsmamma med barn i Husbygårdsskolan. Hon sprang hemifrån när hon hörde skotten.

– Jag trodde att någon sköt på skolan, jag såg från mitt fönster hur alla barn på skolgården sprang när det hände.

Vad tänker du om att någon skjuts såhär mitt på dagen i ditt område?

– Jag kommer från Somalia, så det har varit vanligt för mig. Men det ska inte vara så i Sverige, här ska man vara trygg. Vi är oroliga för framtiden.

– Polisen, politikerna och föräldrar. Alla måste göra något nu.

”Polisen, politikerna och föräldrar. Alla måste göra något nu.”, säger en kvinna vid minnesplatsen.