Nybygge hotar mexikanskt kulturarv

TT-Reuters

Publicerad 2021-05-30

Bygget nedanför Teotihuacáns uråldriga tempel och pyramider är illegalt, men pågår ändå.

Ett illegalt byggarbete härjar i världsarvsklassade staden Teotihuacán i Mexiko. Bygget riskerar att förstöra de uråldriga kvarlämningarna som tros finnas bland stadens cirka 2 000 år gamla pyramider och tempel.

Ofta sker det på nattetid. Nybygget i vad som en gång var den amerikanska dubbelkontinentens största stad hotar att förgöra viktiga arkeologiska utgrävningsplatser i staden Teotihuacán i Mexiko.

Att det är förbjudet med byggarbete i området ignoreras av markägaren. I slutet av april inleddes därför en brottsutredning mot ägaren, som anklagas för att förstöra arkeologiska kulturarv. Men nu i veckan redogjorde den mexikanska motsvarigheten till Riksantikvarieämbetet, Inah, för hur ett sextiotal byggarbetare trots tillsägelserna jobbade för fullt på platsen, som ligger strax väster om den berömda Månpyramiden som tros ha byggts runt år 300.

Att bevara stadens historiska artefakter som världsarvsklassats av Unesco är viktigt även ur ett ekonomiskt perspektiv, eftersom det är ett av landets mest populära turistresmål.

– För mig så gör det här väldigt ont, säger Linda Manzanilla, arkeolog verksam i Teotihuacán.

När hon började arbeta i staden på 1980-talet så grävdes en stor bostadsplats fram i det historiska område som nu hotas av byggarbetet.

– Det är väldigt troligt att det finns fler stora komplex att hitta där, säger Manzanilla.

Följ ämnen i artikeln