EM för nybörjare: Varför spelas det i elva länder under en pandemi?

Publicerad 2021-06-30

Sverige är utslaget ur EM efter en jobbig förlust mot Ukraina i Glasgow.

Varför spelas fotbolls-EM i elva olika länder under en pandemi?

Följ med här för att dominera snacket vid kaffeautomaten.

Sverige hade sin bas i Göteborg under EM men matcherna spelades på andra platser. Först åkte Sverige till Sevilla och mötte Spanien, sedan mötte de Slovakien och Polen i Sankt Petersburg för att till sist packa väskorna och åka till Glasgow, där blev Ukraina för svåra och EM-sagan tog slut för Sverige.

Det är första gången någonsin som fotbolls-EM spelas över kontinenten i stället för i ett eller två länder. England, Ryssland, Tyskland, Azerbajdzjan, Italien, Nederländerna, Rumänien, Ungern, Danmark, Skottland samt Spanien står alla som delade EM-värdar. 

Michel Platini.

Varför, kan en undra?

Uefas president, och den forne världsspelaren, Michel Platini berättade inför EM 2012 om idén om att spela EM 2020 i flera nationer. Nu blev ju fotbollsfesten uppskjuten med ett år. Fransmannen sålde in konceptet som ett ”romantiskt sätt att dela upp turneringen” för att fira mästerskapets 60-åriga historia. 

Albin Ekdal, Marcus Berg och Robin Olsen deppar efter att Ukraina gjort 2–1 med sekunder kvar av förlängningen i åttondelsfinalen.

ANNONS

Man kan också undra om det är så smart med allt resande under en pågående pandemi. Det har inte Michel Platini uttalat sig om, men klart är att det drabbar fotbollssupportrarna. Däremot har presidenten krävt att samtliga EM-matcher ska spelas med publik.

Publik på samtliga arenor

I Sankt Petersburg och Baku har 50 procent av arenakapaciteten använts. I Ungerska Budapest har det varit fullsatt medan det släppts in mellan 25 och 45 procent av arenakapaciteten i Amsterdam, Bukarest, Köpenhamn, Glasgow, Rom och Sevilla. I tyska München har de satt en minimigräns på 14 500 personer – vilket motsvarar ungefär 22 procent av arenakapaciteten, men det skulle även kunna bli mer.

EM-finalen spelas på Wembley i London.

På finalarenan Wembley, i London, kommer 25 procent att fyllas.

Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

Följ ämnen i artikeln