Larmet: Läkarna dör och misshandlas i coronainfernot

Antalet döda med covid-19 fortsätter stiga i Indien

Publicerad 2021-05-19

Provisoriska bål används för att kremera alla döda i andravågen som slagit stenhårt mot Indien.

På sjukhusen är situationen desperat.

Tusen läkare har dött och flera har blivit misshandlade av arga anhöriga.

– När jag blundar ser jag någon som behöver min hjälp, säger sjuksköterskan Lachhami Kumari.

Tisdagen gav nya sorgliga rekord i Indien. Officiellt dog 4 329 människor i covid-19 i den dödligaste dagen hittills.

25 miljoner indier har nu konstaterats smittade sedan pandemin startade. Men både smittotal och dödssiffror tros vara betydligt högre än vad som officiellt rapporterats.

University of Washingtons institut för hälsoberäkningar och utvärdering, IHME, uppger i en analys att de indiska dödssiffrorna är tre gånger högre än vad myndigheterna meddelat.

Mycket av rapporteringen från Indiens andravåg har handlat om de provisoriska bål som anordnats i parker, på parkeringsplatser och andra offentliga platser i jättestaden Delhi för att hinna kremera alla som dött i sjukdomen.

Ännu ett bål har tänts för att kremera ytterligare döda med covid-19.

Tusen döda läkare

Hemska bilder har också spridits på människor i desperat jakt på syrgas, som i princip drar sina sista andetag på gatan – utan chans att få en sjukhussäng.

För personalen inom sjukvården är situationen desperat.

Enligt landets läkarförening har mer än 1 000 läkare dött med covid-19, varav en fjärdedel sedan april i år. Man uppskattar att 40 procent av läkarna smittats av viruset.

Uppgifter gällande sjuksköterskor och annan personal inom vården finns inte tillgängliga, uppger New York Times i ett stort reportage.

R.K. Himthani, avdelningschef på Batra-sjukhuset i huvudstaden New Delhi, blev en av 12 patienter som dog under samma dag när sjukhuset i 80 desperata minuter var helt utan syrgas.

Han hade behandlat covid 19-patienter i 14 månader innan han och hustrun själva blev smittade.

När syrgasen tog slut sprang sjukhuschefen Shiv Charan Lal Gupta, vän och kollega till R.K. Himthani under 30 år, fram och tillbaka i sjukhusets korridorer i vild jakt på nån som kunde hjälpa: Myndigheter, media, vem som helst.

När R.K. Himthanis döda kropp rullades ut ur sjukhuset gick personalen ut till huvudentrén för att visa sin vördnad för kollegan – och gick sedan tillbaka och fortsatte jobba, skriver New York Times.

– Syrgasen kom till slut, men vi kunde inte rädda livet på de tolv, inklusive min vän. Vi känner oss så tomma och hjälplösa dessa dagar, säger sjukhuschefen Gupta till New York Times.

– Jag har inte sovit på länge.

Ett gigantiskt fältsjukhus för covidpatienter har öppnats i Bombay men situationen är desperat.

Rädda för patienterna

Rädslan att bli smittad av patienter är så stor att i vissa delstater i Indien har det larmats om att läkare helt enkelt vägrar behandla de sjuka och lämnar dem att dö i ensamhet.

Skyddsutrustning för personalen inom vården är ofta bristfällig och ibland näst intill obefintlig.

Men för de flesta inom vården som gör sitt bästa för att vårda patienter deltar de i ett slag som de har svårt att vinna. Indien hade redan före pandemin väldigt liten andel utbildad sjukvårdspersonal per capita.

– När jag blundar ser jag någon som behöver min hjälp. När jag lyckas sova ser jag människor överallt som ber om hjälp. Det har fått mig att orka fortsätta, säger sjuksköterskan Lachhami Kumari i delstaten Bihar till New York Times.

Läkaren Lokesh Tiwari vid ett annat sjukhus i Bihar säger till New York Times att ungefär hälften av läkarna och sjukvårdspersonalen förlorat familjemedlemmar.

Tiwari uppger att de 400 bäddarna på de vanliga avdelningarna och de 80 bäddarna på iva är fulla, dygnet runt varje dag.

Läkare och sjuksköterskor har brutit ihop så ofta att samtliga anställda och deras familjer erbjuds krishjälp.

– När du ser människor gå omkring och verka må bra och sedan plötsligt falla ihop och dö inom en timme så gör det något med din mentala hälsa, säger Lokesh Tiwari till New York Times.

Riskerar våld i korridorerna

Personalen på de överfulla sjukhusen har också en annan sak att frukta: De anhörigas raseri.

Flera incidenter då arga familjemedlemmar till döda eller döende patienter har överfallit läkare och sjuksköterskor i väntrum och salar har spridits på film, skriver New York Times.

Sjukvårdspersonal har också hånats och hotats av lokala gangsters och gäng.

– Alla som kommer är oroliga och den minsta grej kan skapa ett stort bråk. Folk förstår inte situationen, säger J.A. Jayalal som leder landets läkarorganisation till tidningen.

 

PODD Det indiska coronainfernot

Aftonbladet Daily med Malin Mendel, Indienkorrespondent för SVT.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen