Barnen sköts i benen – 25-årig man frias

Publicerad 2022-02-15

De två små barnen sköts i benen när de var ute och lekte.

Idag avkunnades domen mot den 25-årige man som misstänktes ha avlossat skottet och åtalet mot honom ogillas.

– Tingsrätten har inte kunnat utesluta en alternativ gärningsman, säger rättens ordförande rådmannen Kian Amraée.

Södertörns tingsrätt, där domen meddelades idag vid 11, har funnit att bevisningen inte räckt för att döma 25-åringen för att ha avlossat skottet som skadade två små barn.

– Den huvudsakliga bevisningen mot 25 åringen har varit vittnesiakttagelser och signalementsuppgifter som lämnats. En central svaghet i utredningen har varit att i huvudsak samtliga relevanta signalementsuppgifter som lämnats åberopade mot 25 åringen även stämt in på en fjärde person som inte varit åtalad i målet, säger rättens ordförande rådmannen Kian Amraée.

Under sommaren 2021 pågick en konflikt mellan olika falanger i det kriminella Flemingsbergsnätverket. En sommarkväll, den 17 juli, hamnade flera av dem i bråk med varandra vid en gångbro i Visättra i Flemingsberg.

En av gärningsmännen använde bland annat en pistol för att slå en annan man i ansiktet. Det var då ett skott brann av.

En blodig strumpa. Barnen träffades av skott i benen.

Samtidigt promenerade en pappa med sina två små barn, sex och sju år gamla, mot en lekplats i området.

När de gick över gångbron såg de en grupp yngre män tjafsa med varandra. Pappan trodde först det var ett skojbråk men då fick sonen syn på en pistol har han tidigare berättat för Aftonbladet.

– Pappa varför har han en pistol, frågade han mig, berättade pappan.

Bild togs med en övervakningskamera en stund inann skotten avlossades.

I samma sekund hördes skottet.

– Jag hörde först min son gråta. Jag såg ner och såg att det blödde från hans ben. Sen började även min dotter att gråta. Jag såg att även hon var skjuten. Jag såg två hål i hennes byxor, säger barnens pappa.

Han tog ett barn under varje arm och sprang så fort han kunde. Flickan hade träffats av kulan som som gått rakt genom vaden och sedan träffat broderns underben.

Den man som höll i vapnet, en 25-åring, åtalades för bland annat grovt vållande till kroppsskada.

– Även om skottet enligt mig inte var avsett att träffa någon av dem så är det helt oacceptabelt att personer som inte ska bära vapen ändå gör det och därmed utsätter andra människor för livsfara i sin vardag, har vice chefsåklagare Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare tidigare sagt.

Men när domen idag föll ogillades dock åtalet mot den åtalade 25-åringen.

I målet var även tre andra män åtalade men då inte misstänkta för skjutningen av barnen utan för brott i anslutning till det. Södertörns tingsätt dömer två av männen för grov misshandel och en fjärde för grovt vapenbrott.

Pappan har tidigare berättat för Aftonbladet hur händelsen starkt påverkat hela familjen.

– Mina barn drömmer mycket mardrömmar nu. De har börjat kissa på sig om nätterna, något de inte gjort på länge. När en ballong smäller blir de rädda. De frågar mig ofta; pappa varför var de så dumma? Det är svårt att svara dem, jag kan faktiskt inte förstå varför det här hände, varför detta händer i Sverige.

Gångbron i Flemingsberg där barnen träffades av skott.