Åkessons velande får skarp kritik: ”Anmärkningsvärt”

Uppdaterad 2022-02-17 | Publicerad 2022-02-16

Jimmie Åkesson (SD) ville inte välja mellan Putin och Biden.

Hans velande möts nu av stark kritik från flera partier.

– Inte ens när stridsvagnarna rullar mot Ukrainas gräns så klarar Åkesson att stå upp mot icke demokratiskt valda ledare som Putin, säger Anders Ygeman (S), Integrations- och migrationsminister.

Jimmie Åkesson (SD) vägrade välja mellan Putin och Biden i ”30 minuter”.

– Jag vill inte ha någon av dem som premiär- eller statsminister i Sverige, säger Jimmie Åkesson (SD) i SVT:s ”30 minuter”.

Rakare än så blev inte svaret från partiledare när han tillfrågades om vilken ledare han föredrar – Vladimir Putin eller Joe Biden.

Jimmie Åkessons velande möts nu av tydlig kritik från flera partier.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att inte ens när stridsvagnar rullar mot Ukrainas gräns så klarar Åkesson att välja mellan Putin och Biden. Det är uppenbart att SD har notoriskt svårt att ta ställning för demokrati och demokratiska ledar jämfört med autoritära sådana, säger Ander Ygeman (S), Integrations- och migrationsminister.

”Var går gränsen för Kristersson?”

Efter kvällens velande ställer sig Ygeman frågande inför Moderaternas syn på sin nya samarbetspartner, SD.

– Var går Kristerssons gräns? Hur mycket kan Sverigedemokraterna flörta med Putin – och samtidigt lovas ett inflytande över svensk politik i ett regeringsunderlag?, säger Angers Ygeman (S).

Även Centerns partiledare Annie Lööf reagerade stark på icke-valet.

”En är demokratiskt vald i en västerländsk demokrati. En är auktoritär, fängslar oppositionella, förbjuder MR-organsationer och har illegalt annekterat delar av sitt grannland. 

Joe Biden.

Men Jimmie Åkesson verkar återigen sakna demokratisk kompass och kan inte välja. SD förnekar sig inte.”, skriver Annie Lööf (C), på Twitter.

Även från Liberalt håll var det upprört. Det användes dock en något annan retorik. På Twitter skrev partiet ett meddelande riktat mot SD-ledarens undvikande svar.

”Putin motarbetar fria medier, förföljer homosexuella och hotar med att anfalla grannländer. Trots detta kan andra partier inte välja mellan Putin och USAs president Biden. Det kan vi.”, skriver partier på Twitter.

Åkesson svarar på kritiken i ett uttalande i mejl till Aftonbladet. SD-ledaren säger att han inte vill delta i ”fåniga lekar” och att han föraktar Putin.