MP vill satsa 11 miljarder på utsatta förorter

Stenevi: Vi ska inte göra fattiga barn fattigare

Publicerad 2022-06-03

Automatisk inskrivning till förskolan, en nationell stödlinje för anhöriga till gängkriminella och fler områdespoliser.

Miljöpartiet vill satsa 11 miljarder kronor för att lyfta landets utsatta förorter.

– Vi ska göra mammorna starkare, säger partiets språkrör Märta Stenevi.

I samband med sitt tal på Järvaveckan presenterade Märta Stenevi partiets förslag för att lyfta landets utsatta områden och bryta segregationen.

– Vi vill se fler jobb till mammor i områdena, en förstärkning av förskola och skola och göra en satsning på att fånga upp unga i riskzonen. Vi vill också sätta pengar på det, säger Märta Stenevi till Aftonbladet.

2 miljarder ska läggas på att stärka förskolor i de utsatta områdena och 2,5 miljarder på skolorna.

Andelen som sätter sina barn i förskola är lägre i utsatta områden jämfört med andra. För att få ändra på det ska kommuner få i uppdrag att jobba uppsökande mot familjerna från att barnen fyller 3 år och erbjuda dem en plats varje år, enligt Miljöpartiets förslag.

Märta Stenevi talar under Järvaveckan.

Ska direktinskrivas i förskolan

Alla barn ska direktinskrivas i förskolan från 3 års ålder, men Miljöpartiet vill inte att det ska vara obligatoriskt, något som föreslagits av andra partier.

– Om man ska bygga ett förtroende så måste förskolan först vara bra och ge barnen den hjälp de behöver så att de klarar sin skolgång, säger Märta Stenevi, som menar att en satsning på förskolan är viktigare.

500 miljoner ska satsas på fler civilanställda till polisen så att områdespoliserna kan bli fler och kan jobba mer med att bygga relationer och förtroende med boende. En nationell stödlinje för anhöriga till kriminella ska också inrättas, enligt partiets förslag.

Var femte utrikesfödda kvinna saknar ett jobb att gå till i dag. Kvinnorna ska få mer hjälp till jobb genom att man återinför de så kallade extratjänsterna och stärker SFI, enligt Märta Stenevi.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

”Dra inte in pengar för stora familjer”

Dessutom satsas en miljard kronor på ett permanent stöd till civilsamhället.

– Där samhället inte klarar sitt uppdrag gör civilsamhället en jättestor uppgift för att fler ska få en egen inkomst, de måste få ett långsiktigt stöd.

Både M och S menar nu att kvinnor i utsatta områden behöver lära sig mer om familjeplanering och öppnar på olika sätt för att begränsa flerbarnstillägget för att få fler kvinnor i jobb. Hur ser du på det?

– Familjeplanering är en frihetsreform för kvinnor. Men att försöka komma åt det genom att dra in pengar för stora familjer tror jag inte en sekund på. Det sista vi behöver är att göra fattiga barn fattigare. Men vi behöver se till att kvinnor har den kunskap och verktyg de behöver för att bestämma hur många barn de ska föda.

Miljöpartiet fick under torsdagen sitt sämsta resultat på 20 år i SCB:s partisympatiundersökning, på 3,3 procent och hänger löst inför höstens val.

Hur orolig är du för att ni inte blir kvar i Riksdagen efter valet?

–Jag är inte orolig alls att vi inte skulle komma över spärren. Men det är frustrerande att vi trots en klimatkris och de stora behoven som behövs för jämlikheten fortfarande bara har en debatt som handlar om Natomedlemskap och kärnkraft. Det är ett underbetyg att vi inte har en bättre debatt om de här frågorna.