Korståget mot plastkassarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-10

Titta med kärlek på din matkasse i plast nästa gång.

Den är nämligen utrotningshotad.

Över hela världen pågår ett korståg mot plastkassarna.

De kinesiska myndigheterna kan sällan anklagas för att vara trendkänsliga. Men nu har de kommit med ett dekret som visar att en förändring kan vara på gång.

Från den 1 juni är det förbjudet för kinesiska handlare att ge bort plastpåsar, de måste ta betalt. De tunnaste plastpåsarna, ”den vita föroreningen” enligt dekretet, förbjuds helt.

Skatt på Irland

Med sitt beslut sällar sig Kina till ett världsomspännande korståg mot plastkassarna. Redan för sex år sedan förklarade Irland krig mot påsarna i plast. Då infördes en skatt på motsvarande 1,50 per kasse. Förbrukningen sjönk direkt med 90 procent.

I Storbritannien ger livsmedelskedjan Tesco extrapoäng på kundkortet för varje plastpåse man tackar nej till. Nästa år förbjuds plastkassar som inte bryter ner sig själva i 33 stadsdelar i London.

”Nationalblomma”

Men de riktigt hårda tagen mot plastkassen tas i tredje världen. I Uganda, Kenya och på Zanzibar är tunna plastpåsar förbjudna. I Sydafrika, där kassarna kallas ”nationalblomman” eftersom de hänger i träden, ligger på gatorna och dekorerar staketen, hotas den som tillhandahåller tunna plastkassar av tio års fängelse – eller 88 000 kronor i böter.

I Bangladesh är plastkassar totalförbjudna sedan 2002 eftersom de ansågs ligga bakom flera stora översvämningar. Slängda kassar proppade igen avloppen. Den som visar sig med en förbjuden påse får böta.

I den indiska delstaten Himachal Pradesh är det till och med förbjudet att spara gamla plastpåsar. 15 000 kronor i böter eller sju års fängelse är maxstraffet. Och i huvudstaden Delhi är lyxhotellen, sjukhusen och de stora restaurangerna tvungna att använda sig av biologiskt nedbrytbara påsar.

Svallvågorna av den globala antiplastpåserörelsen har nu närmat sig Sverige. Exempelvis funderar klädjätten H&M på vad de ska använda i stället för plast i sina påsar.

Ett mindre problem?

Man kan möjligen tycka att plastkassar är ett mindre av alla de problem som världen har att lösa. Men faktum är att det används en miljon plastpåsar – varje minut.

De skräpar ner. De förstör djurlivet; i död vitval som flöt iland i Frankrike hittades exempelvis 800 kilo plastrester. De tillverkas av olja. De ger koldioxidutsläpp om de bränns upp.

Så ta farväl av din plastpåse. Men minns den med kärlek. I fyrtio år har vi kånkat hem maten i en väldigt användbar miljöförstörare.

Följ ämnen i artikeln