Skånegården för alla dina sinnen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-03

”Det är lätt att vara kreativ i den här miljön”

Halmtäckta Drakamöllan har anor från 1600-talet. Eve Maltais, kökschef och delägare, och IngaLill Thorsell, ägare, vill att gästerna ska få en upplevelse för både själen och smaklökarna. För att få njuta av den goda maten måste man vara övernattande gäst.

Omgiven av en storslagen natur ligger den gamla skånegården Drakamöllan.

När IngaLill Thorsell tog över stället på Österlen för elva år sedan visste hon direkt att hon hittat hem.

I dag driver hon hotell i de pietetsfullt renoverade miljöerna tillsammans med hyllade kökschefen Eve Maltais.

Passion! Med ett ord beskriver IngaLill Thorsell varför hon valde att sadla om från framgångsrik chefsrekryterare med hela världen som arbetsfält till att slå sig ner bland de hedtäckta kullarna vid Brösarps backar. Det är dryga tio år sedan nu – och hon har inte haft anledning att ångra sig.

– Nej, aldrig! När jag åker två kilometer uppför backen borta vid stora vägen längtar jag redan hem. Det har hela tiden varit en medveten plan att hitta ett annat spår i livet. Men jag hade ju inte trott att det skulle gå så fort, säger IngaLill.

Hittade kärleken

Mangårdsbyggnaden var redan i fint skick när hon tog över gården Drakamöllan. Alla andra utrymmen är nyrenoverade och möblerade med antika möbler och textilier.

Förutom de elva gästrummen finns en stor vacker matsal där det fanns djur fram tills dess Ingalill tog över gården. I det stora köket förvandlas råvaror från trakten till hög kokkonst i fransk-kanadensiskan Eve Maltais händer. Innan hon hittade kärleken i Skåne och började jobba med IngaLill drev hon en egen restaurang i Montreal. Under två år försåg hon också Cirkus Scotts artister med sin fantasifulla mat.

En egen själ

– Drakamöllan är en fantastisk miljö att jobba i. Det är lätt att vara kreativ här och det finns tid för omsorg om både mat och gäster, säger Eve, som vill att Drakamöllans mat ska vara en del av totalupplevelsen.

Inspiration hämtar de två eldsjälarna från de sagolika omgivningarna. Gården ligger inbäddad i ett stort naturreservat där hästar, kor och får betat på de kulliga hedarna sedan urminnes tider.

Kika in i en förtrollad värld där tystnaden, naturen och en alldeles egen själ väcker livskraften.

Följ ämnen i artikeln