Eklund häktad för två mord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-18

Häktningsförhandlingen mot Englas misstänkte mördare bakom stängda dörrar

Anders Eklund, 42 blev i dag häktad för mord även på tioåriga Engla Juncosa Höglund.

Han försvaras av sin nye advokat Leif Silbersky.

– Anders Eklund är en av de mest hatade och avskydda människorna i landet för ögonblicket, sa Leif Silbersky efter förhandlingen.

Som väntat skedde häktningsförhandlingen bakom stängda dörrar. Men medierna fick vara med under häktningsyrkandet och fick också höra försvarets inställning.

”Medger yrkandet”

– Vi medger häktningsyrkandet för dråp alternativt mord i bägge fallen. Vi vill inte binda oss vid någon rubricering i nuläget, sa Leif Silbersky innan lagmannen tömde salen på åhörare.

Anders Eklund häktades sedermera på sannolika skäl som misstänkt för mord både på Pernilla Hellgren i Falun 2000 och på Engla i Stjärnsund.

Efteråt sade hans advokat Leif Silbersky:

– Det är min skyldighet som försvarare att gå in och ge honom allt stöd. Anders Eklund är en av de mest hatade och avskydda människorna i landet för ögonblicket, men samhället betalar mig för att försvara honom.

Inte hotad

Tidigare har hot riktats mot advokat Jan Kyrö. Men Silbersky har inte märkt något i den vägen.

– Jag har inte upplevt några hot. Jag kräver respekt för det jag sysslar med och man ska ha klart för sig att jag inte försvarar brott, utan människan bakom brottet. Jag avskyr gärningarna lika mycket som någon annan, men det innebär inte att man inte ska kunna försvara människan bakom gärningarna.

Silbersky vill inte gå in på om några andra misstankar riktats mot hans klient.

– Det vill jag inte kommentera. Den främsta anledningen är att polisen i sådana fall ska få tillfälle att utreda dem ostört.

Följ ämnen i artikeln