Fem tecken på en riktig kristusfylla

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag står på en okänd gata klockan halv fem på morgonen och kräks ymnigt på trottoaren.

Jag är 30 år gammal. Jag har ett respekterat jobb som medie-chef på ett stort bolag. Jag har just förlovat mig. Och här står jag och kräks på gatan som en student.

Hade jag varit lite nyktrare hade jag skämts, jag hade tänkt: ”Nej, jag accepterar inte det här, Alex.” Men det enda jag tänker på är två saker: 1. Jag är Stålmannen. 2. Detta hade kunnat undvikas om jag varit vaksam på mina ”tecken”.

Jag ska förklara båda punkter, vi börjar med den andra.

Under en festkväll finns det nämligen fem olika tecken på att ens kväll håller på att sluta i en alkohol-katastrof. Dessa tecken måste man vara vaksam på och försöka undvika i den mån det är möjligt.

Lyssna noga nu. Det första av dessa tecken är ”glasvältar-tecknet”. Du sitter och äter en middag och råkar plötsligt välta ett glas. Du tänker inte på det mer, för du känner dig alldeles nykter. Du råkade bara välta ett glas. Men tänk efter. Man välter inte glas när man är nykter.

Efter detta kommer ”toalett-tecknet”. Du går på toaletten. Du tvättar sedan händerna och tittar upp mot spegeln och upptäcker att du står där och ler för dig själv. Då vet du att nåt obehagligt är på väg att hända. Du kan fortfarande förhindra katastrofen, men det blir svårare för varje tecken som framträder.

Det tredje är ”sitt-tecknet” och det innebär att du upptäcker att du satt dig på en yta som inte är en stol eller en soffa. Säg att du finner att du plötsligt satt dig i en trappa. Sånt gör man inte när man bara är ”lagom full”. Sånt gör man när man håller på att ta sig en kristusfylla.

Det fjärde tecknet kallar vi gärna ”vatten-tecknet”. Stora varningslampor bör blinka inom ditt medvetande varje gång du beställer in ett glas vatten på krogen. Det betyder att du i din sorliga fylla plötsligt upptäckt att du kanske druckit lite för mycket. Att du börjar bli riktigt kanonpackad.

Du preventiv-dricker vatten, du tror att du är klok och vuxen, men fattar inte att allt redan är för sent, att du är så gott som bokad och klar för att få uppleva det sista och slutgiltiga tecknet i din resa mot undergången.

Det femte tecknet innebär att du har supit dig till en grönsak. Du har inte längre kontroll över din egen kropp. Du kan inte röra den, den är förminskad till en stor ansamling kött. Någonstans långt där inne bakom allt kött finns en liten, liten låga och det är din flämtande klämtande själ, ditt tänkande jag.

Du är så kvävd att du inte längre kan fatta beslut. Den enda tanke du över huvud taget kan formulera i ditt inre är: Jag kan inte röra min kropp. Jag är Christopher Reeves. Jag är Stålmannen.

Vilket torde förklara punkt nummer ett.

Alex Schulman

Följ ämnen i artikeln