Fråga DigO om digital-tv

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-08-22

För dig i villa, lägenhet och fritidshus

Vilket är bäst i villan. Satellit eller marksänd digital-tv?

Programutbudet via satellit är större än så länge. Och så finns det hd-tv i satelliterna. Båda är väderkänsliga. Men satellit är något mera känsligt när det faller blötsnö. Täcks parabolen av snö kan inte signalen från satelliten studsa in i satellithuvudena (eller LNB:erna) och då blir det ingen bild den kvällen. Det finns eluppvärmda paraboler för proffsbruk. Kabel kan också vara ett alternativ om det finns kabelnät i närheten. Fast installationen kan bli dyr.

Vilken typ av antenn ska man ha för att få bra mottagning på marksänd digital-tv?

Det beror på hur långt från sändaren man bor.

Inom någon mils radie från sändaren med fri sikt räcker det oftast med en aktiv digital inomhusantenn som får 5 volts matning från digitalboxen.

Utomhus räcker det då med en liten aktiv antenn.

Om avståndet är längre krävs en sprötantenn som placeras så högt upp på taket som möjligt.

Är inte digital-tv via bredband i telenätet ett bra alternativ?

Det kan det vara för en del. Men det finns inte överallt och bor man längre än 1,5 kilometer från telefonstationen är det mycket osäkert om det går. På sikt kommer säkert tekniken att förbättras och ge även dem som bor längre bort från telestationen samma möjligheter. Men det dröjer innan hd-tv finns i telenätet.

… lägenhet

Kan jag kräva att fastighetsägaren fixar digital-tv?

Nej, om det inte finns kabel-tv krävs en digitalbox för marksänd digital-tv även för att se de fria kanalerna.

Boxen och eventuella tillkommande kostnader för installationen får man betala själv.

Behöver man en digitalbox från Boxer om man bor i lägenhet?

Nej, finns det kabel-tv i huset behövs ingen box. Kabelleverantören sköter omvandlingen från digital signal till analog.

Finns det boxar som klarar både marksänd digital-tv, kabel-tv och satellit?

Nej.

Det finns tre olika huvudstandarder för digital-tv: Marksänd – T, Kabel – C och satellit – S. De är inte likadana trots att arbetet på en gemensam standard pågått sedan hösten 1997.

Det innebär att en tv med inbyggd digital mottagare för marksänd digital-tv inte kan användas till satellit utan att man kopplar till en satellitbox. Det finns några kombiboxar som klarar både satellit och marksänd digital-tv.

…fritidshus

Kan man ha samma abonnemang på sommarstället som hemma?

Om man har digitalbox från Boxer eller satellitmottagare hemma och på sommarstället går det ju bra. En fördel med Boxer är att digitalboxen är så liten att man kan ta den med sig till och från sitt fritidshus.

Hur är det med antennen på landet, klarar den digital-tv?

Antennen kan ofta vara ett problem. Till skillnad mot analog tv kräver digital mottagning i princip ”fri sikt” till tv-sändaren.

Så det kan krävas att man kapar grenar, fäller träd eller höjer antennens fästpunkt.

Tre typer av digitalboxar

Det finns tre typer av digitalboxar för marksänd digital-tv.

Fribox – klarar bara att ta emot de kanaler som är gratis i marknätet: SVT1, SVT2, SVT 24, Barn- och kunskapskanalen, Tv4, Tv6, Aftonbladet TV7, Kanal 9, Axess samt lokala kanaler

Boxerbox – är försedd med en så kallad CA-modul där man kan stoppa in ett boxerkort som låser upp de betalkanaler man abonnerar på.

Dubbeltuner – En digitalbox med dubbla digitala tv-mottagare. Med en sådan kan man se en kanal samtidigt som man spelar in en annan.

Är oftast försedd med hårddisk för att lagra inspelade program.

Skilj på digitalt och hd-tv

Digital-tv är inte samma sak som hd-tv. Digital-tv innebär att man via digitala sändare skickar ut tv-program i standard-tv (sd-tv). Det vill säga samma bildkvalitet som vi haft i det analoga tv-nätet.

Bildkvaliteten i digital-tv är bara marginellt bättre än i analog tv. Däremot blir ljudet bättre, i 5,1-format anpassat för hemmabio.

Hd-tv är högupplöst tv med en bildkvalitet som är 2–3 gånger bättre än standard-tv. Hd-tv kräver platta tv-apparater som är märkta hd-ready. Det kräver också särskilda digitalboxar och särskilda sändare.

Det dröjer år innan det finns regelbundna hd-tv-sändningar i marknätet. Hd-tv-sändningar kan svenskar i dag bara få via satellit eller kabel.