Afrika i våra tankar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-09

Först var det brasilianarna. Nu är det afrikanernas tur.

Att arbeta ihjäl sig för att svenskarna ska bli mer miljövänliga.

De betalar priset för att vi ska kunna tanka etanol.

Följ ämnen
Sockerrörsodling i Brasilien.

Den svenska etanoltillverkaren Sekab har stora planer.

Företaget är i dag norra Europas största leverantör av etanol, drivmedlet som ska hejda den globala uppvärmningen. Men dagens etanol räcker inte till för att fylla alla tankar.

Det finns en dröm om att kunna göra etanol av cellulosa, fibrer som finns i alla växter. I väntan på att drömmen förverkligas satsar Sekab på den näst bästa lösningen: etanol från sockerrör. I höst börjar de på prov att odla sockerrör i Moçambique och framför allt i Tanzania.

Skördar offer

2010 ska produktionen av etanol vara igång, och om 20 år täcker de tanzaniska sockerrörsodlingarna en yta större än hela Skåne, hoppas Sekabs koncernchef Per Carstedt.

Själv blir jag bara rädd. I maj träffade jag Eriva, 23, på sockerrörsfälten i Brasilien, landet som är världens största producent av etanol. Han var ung och stark, men runt honom dog män i hjärtattack när de skördade sockerrör.

Att för hand hugga ner 15 ton sockerrör om dagen är helt enkelt livsfarligt. Ska de fattiga tanzanierna tvingas in i samma helvete?

Inte om man får tro Per Carstedt. Han beskriver Sekabs satsning som ett stort socialt projekt där tre miljoner tanzanier ska lyftas från fattigdom och säger att ”vi vill undvika fysisk utbrändhet”. I samarbete med Scania ska de bygga upp en lokal efterfrågan på etanol. Samtidigt konstaterar han att Sekab vill tjäna pengar och att mycket etanol ska exporteras till Sverige.

Storskaliga projekt

Sekab är inte ensamma om att producera biobränslen i Afrika. I Tanzania finns redan holländska, indiska och engelska biobränsleföretag på plats. Redo att slå mynt av västvärldens miljövänlighet.

Eller som Kjell J Havnevik, forskare på Nordiska Afrikainstitutet, konstaterar:

– Sådana här projekt blir ofta väldigt storskaliga. Småbönder kan trängas bort. Men tar man hänsyn till de ekologiska och sociala aspekterna kan det finnas fördelar för Tanzania.

Upp till bevis, Sekab!

Följ ämnen i artikeln