Utsläppen värre än väntat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-23

FN:s värsta farhågor har redan överträffats enligt ny studie

”Utsläppen har överstigit det värsta scenariot”, säger Erland Källén, professor i meteorologi.

Uppvärmningen av jorden kan gå snabbare än befarat.

Enligt en ny studie har utsläppen av koldioxid ökat dramatiskt under de första åren av 2000-talet.

– Utsläppen har överstigit det värsta scenariot, säger Erland Källén, professor i meteorologi till aftonbladet.se.

Rapporterna om ett allt varmare klimat har avlöst varandra sedan i höstas. För några veckor sedan kom FN:s klimatpanel med sina förslag för hur utsläppen av växthusgaser ska minska. Nu visar en ny studie, publicerad i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS, att läget är mer akut än man tidigare sett.

– Det här är inte oväntat. Det har varit uppenbart sedan några år tillbaka att utvecklingen har gått allt fortare, säger Erland Källén, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Tre procent per år

Under 1990-talet försökte FN:s klimatpanel räkna ut hur mycket utsläppen av koldioxid kommer att öka under de närmaste hundra åren. Den nya studien visar att FN:s värsta scenario redan har överträffats. Mellan år 2000 och 2005 ökade koldioxidutsläppen med i genomsnitt tre procent per år, skriver Svenska Dagbladet.

Under 1990-talet var ökningen bara en procent om året.

– Det här visar hur oerhört angeläget det är att man kommer fram till överenskommelser både internationellt och nationellt, säger Erland Källén.

Han befinner sig just nu i Kina där han bland annat diskuterar klimatförändringarna. Och det är utvecklingsländer som Kina som pekas ut i den nya studien. Det är där utsläppen har ökat i en snabbare takt än väntat.

Ny teknik behövs

– Två tredjedelar av Kinas elproduktion kommer från kolkraft. Det viktigaste nu är att introducera ny teknologi för att bland annat leda ner koldioxiden i marken, säger Källén.

– Samtidigt handlar det i Kina om en industriell utveckling som är gynnsam för landet och det är svårt att ha moraliska synpunkter på det.

Fortfarande är det de rika industriländerna som USA och länder i Europa som står för den största delen av utsläppen, omkring 60 procent skriver Svd.

Läs mer

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln