När de rödgröna pratar politik sviker väljarna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-29

Den rödgröna budgeten blev inget lyft för Mona Sahlin.

Sedan dess har Socialdemokraterna backat i fyra av sex opinionsmätningar.

Aftonbladets Lena Mellin.

För ett politiskt parti, eller en politisk allians, kan det vara lönsamt att säga så lite som möjligt. Då har väljarna chansen att projicera sina egna drömmar och förhoppningar på dem.

Socialdemokraterna tycks ha hamnat i den fällan. Under hela våren har de rödgröna meddelat att den som väntar på något gott får vänta till den tredje maj.

Då presenterade S, V och MP sitt alternativ till regeringens vårbudget. Tolv miljarder extra till kommuner och landsting, höjd skatt på sprit och cigaretter, höjd inkomstskatt till alla, sänkt avgift för medlemmar i a-kassan.

I dag, nästan en månad senare, kan konstateras att löftena till väljarna inte blev någon succé.

I alla fall inte för S. I fyra av sex opinionsmätningar som publicerats sedan dess backar Socialdemokraterna.

Ibland kraftigt, som i Synovates mätning, där S tappar hela 2,6 procentenheter. Ibland obetydligt, som i Skop där minskningen bara var en ynka promille.

Däremot kan förslagen ha gynnat den rödgröna alliansen som helhet. De leder i fyra av sex

mätningar. Så var läget även för ett år sedan.

Men då var det genomsnittliga övertaget 1,65 procentenheter.

I dag är det 3,1.

I de två mätningar som alliansen ledde i maj 2009 var övertaget i genomsnitt 1,75 procentenheter.

I år är siffran i stort sett densamma: 1,8.

En förklaring till att Socialdemokraterna backar kan vara att flera av förslagen i det rödgröna alternativet är impopulära.

Dit hör exempelvis 49 öre mer i skatt för en liter bensin. Liksom trängselskatt på Essingeleden långt innan Förbifart Stockholm eventuellt byggs.

En annan kan vara den vacklande hållningen till ”förmögna”. Först framställdes budgetalternativet som ett bålverk för större rättvisa.

Men steg för steg har framför allt de rödgrönas finansministerkandidat Thomas Östros tonat ner attacken mot de välbeställda.

Hur den nya förmögenhetsskatten ska utformas är höljt i dunkel. Väldigt få ska drabbas av den nya fastighetsskatten.

Och skattehöjningarna för dem som tjänar minst 40 000 kronor

i månaden var inte så förfärande höga. Dessutom skulle många som tjänar bra få höjd sjuk- och föräldrapeng.

När Mona Sahlin hösten 2008 deklarerade att Socialdemokraterna skulle samarbeta med Miljöpartiet fick hon stark intern kritik. Efter några månader inkluderades även Vänsterpartiet i alliansen.

Men många socialdemokrater är djupt skeptiska till V. Även det kan vara en del av förklaringen till det sviktande stödet för Sahlins parti.

Kravet på att USA ska lägga ner alla militärbaser utanför landets gränser är ett bevis för att Vänsterpartiets inflytande i alliansen inte är obetydligt. Det ogillar många sossar.

Tre och en halv månader före valet kan man bara vara helt säker på en sak. Nämligen att valet blir jämnt. Vem som vinner är däremot en öppen fråga.