De kämpar för att få adoptera barn

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-25

Oscar: Det kan bli svårt – Colombia är ett katolskt land

Artisten Peter Jöbacks pojkvän bodde på barnhem i Colombia innan han kom till Sverige.

Nu kämpar paret för att få adoptera ett barn därifrån.

– Vi är jättesugna. Men det är inte det lättaste för två killar som bor ihop, säger Oscar Nilsson, 34.

Tv-programmet ”Spårlöst” i TV 4 visar i kväll Oscar och brodern Williams resa till Colombia där de till slut får träffa sin biologiska mamma.

I dag har det gått tre månader sedan mötet.

– Det är lite sagokänsla fortfarande. Det sköna är att jag fått svar på saker och ting. Det blir en omstart för jag behöver inte hålla mig kvar i något längre. Jag kan börja se framtiden på ett annat sätt nu, säger Oscar Nilsson.

En stark längtan

Och i den framtiden finns barn. Både Oscar och Peter Jöback har en stark längtan.

Oscar besökte barnhemmet i Colombia där han själv bodde ett år innan han adopterades till Sverige. Då passade han på att ställa frågan om adoption.

– Ja, vi är båda jättesugna att få barn, men det är inte det lättaste för två killar som bor i ihop. Jag frågade dem på barnhemmet och de sa att det inte skulle vara några problem, säger Oscar Nilsson.

– Men problemet ligger på en annan nivå. Att adoptera från Colombia kan bli svårt eftersom det är ett katolskt land.

”Nu vågar jag satsa”

Resan tillbaka till rötterna betydde mycket för

Oscars relation med Peter Jöback – hans partner sedan sex år tillbaka.

– Jag kan vara mer öppen, vara mig själv på ett annat sätt. Jag behöver inte dölja något. Nu vågar jag satsa på relationen på ett annat sätt.

Även Peter Jöback har tagit tag i sitt förflutna. Han flyttade för ett år sedan till New York där han började gå i gruppterapi för att bearbeta de sexuella övergrepp han utsattes för i barndomen.

– Jag tror det är viktigt i alla förhållanden att man rensar och tar tag i sitt förflutna. Det har utvecklat vårt förhållande och man känner sig friare, säger Oscar Nilsson.