De osäkra väljarna är Obamas enda hopp

Annars hotar handlingsförlamad president efter valet

Barack Obama har inte varit den lysande president många hade hoppats på.

Han har inte heller varit usel. Viktiga vallöften har infriats.

Röstar amerikanerna som opinionsmätningarna visar i kongressvalen blir Obama handlingsförlamad.

Med tanke på de skyhöga förväntningarna var det mer eller mindre givet att Obama skulle kraschlanda när han flyttade in i Vita Huset för två år sedan.

Smällen blev hård men han reste sig, borstade bort smutsen och lyckades både få igenom en allmän sjukförsäkring för alla amerikaner och ta hem de amerikanska trupperna från Irak. Två av hans viktigaste vallöften.

Riskerar katastrofval

Men det allra viktigaste har han inte lyckats med trots flera räddningspaket; att få den amerikanska ekonomin på fötter. Arbetslösheten fortsätter att nosa runt tio procent. Experterna är oense om varför. Nobelpristagaren Paul Krugmans förklaring är att Obama helt enkelt inte gjort tillräckligt. Räddningspaketen har varit för små för att få igång tillräckligt många nya jobb.

Obama ville satsa ännu mer på bygg- och infrastrukturprojekt men har inte kunnat få politisk majoritet för det. Precis som på många andra områden verkar republikanernas ha sett det som sin främsta uppgift att blockera och hindra Obama så mycket det bara går. Intresset för att samarbeta med presidenten har varit minimalt.

Ändå är det Obama och demokraterna som väljarna kommer att straffa den 2 november då det är nyval till en tredjedel av senaten och hela representanthuset. Framförallt för att den ekonomiska återhämtningen dröjer.

Opinionsmätningar pekar mot närmast ett katastrofval i representanthuset där demokraterna kan förlora 50 platser och därmed sin majoritet. I senaten är striden knivskarp men republikanerna kan få majoritet även där.

Handlingsförlamad

Förändringarna blir tillräckligt stora för att sätta handbojor på Obama de två år han har kvar av sin första presidentperiod. Alla stora reformer kan han glömma. De har inte en chans att gå igenom. Som exempelvis krafttag i klimatfrågan.

I allt som kräver kongressens godkännande blir Obama rejält handlingsförlamad jämfört med läget under hans två första år. Kan han inte få igenom sin politik minskar hans chanser att bli omvalda 2012.

Amerikanskt styrelseskick lägger mycket stor tonvikt på "checks and balances". Man ska inte kunna genomdriva omfattande förändringar mot en stor minoritets vilja. Men i dagens polariserade politiska klimat gör det presidenten till en maktlös pappersfigur redan i halvtid. USA förlorar två år i ett känsligt läge.

Drabbar Sverige

Inte bara USA för den delen. Kommer inte den amerikanska ekonomin i gång på allvar drabbar det även Sverige och Europa. Risken ökar för att den ekonomiska uppgången kommer av sig när det normala dragloket aldrig accelererar.

Obamas främsta hopp är att opinionssiffrorna ljuger. Fortfarande är det så många som en tredjedel av väljarna som inte bestämt sig. Högerpopulistiska Teaparty-rörelsens intåg i amerikansk politik gör det extra svårt att förutsäga slutresultatet.

Presidentens och demokraternas hopp står till de osäkra.