Talibanledare dödad i Pakistan

Publicerad 2014-12-27

Efter skolmassakern i Pakistan har säkerhetstjänsten gått till offensiv mot talibanerna.

I går dödades en ledare, misstänkt för inblandning i attacken.

Skolmassakern i Peshawar väckte världens avsky den 16 december.

Totalt dödades 141 elever och lärare – och den lokala talibanrörelsen Tehrik-i-taliban Pakistan (TTP) tog på sig ansvaret.

Efter massakern återinförde Pakistan dödsstraffet för terrorbrott – och Pakistans underrättelsetjänst (ISI) har gått på offensiven mot talibanerna i landet.

"Förhör terrorister"

I går dödades 23 människor i norra Waziristan av pakistansk militär i en omfattande attack. En av dem var en lokal talibanledare. Mannen ska ha gått under namnet Saddam, men säkerhetstjänsten säger sig sakna information om hans roll i skolmassakern i Peshawar.

Vid tillslaget skadades och greps ytterligare sex personer.

– Myndigheter förhör för närvarande skadade terrorister, säger Shahab Ali Shah, en högt uppsatt tjänsteman i Peshawar till AFP, rapporterar TT.

FN-kritik

Bakgrunden till skolmassakern ska, enligt talibanerna, ha varit en hämnd för den pakistanska militärens operationer i Waziristan. Gruppen har kallat attackerna för "urskillningslösa".  Människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch har dokumenterat hundratals civila dödoffer i området.

Pakistan har aviserat att 500 terrordömda fångar ska avrättas de kommande veckorna, något som väckt kritik.

Under gårdagen pratade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon med premiärminister Nawaz Sharif och och manade honom att stoppa avrättningarna, uppger FN-chefens kansli.