Två hittades döda på hotellrummet

Publicerad 2014-07-11

Tabletterna har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för analys.

På torsdagen hittades två personer döda på ett hotellrum i Luleå.

Kvinnan och mannen checkade in på torsdagen. Några timmar senare hittades de döda på rummet. De kan ha dött av nya dödsdrogen Eagle.

Hotellets städerska fann de livlösa kropparna under torsdagseftermiddagen vid 15-tiden. Det handlar om en kvinna, född 1986, och en man, född 1995. Mannen är bosatt i Luleå. Kvinna kommer inte från trakten.

På rummet hittade polisen en plastpåse med fyra trekantiga, gula tabletter. Tabletterna kan vara den relativt okänd drogen Eagle. Polisen misstänker att duon avlidit av tabletterna.

– Vad vi kunnat se har det varit ett snabbt förlopp och det tyder på att det måste handla om ett väldigt farligt ämne. Preparatet var ingenting vi kände igen så där på en gång, men vi vet i nuläget inte om det är tabletterna som orsakat döden, säger Lars-Ivar Johansson, som är chef för brottsutredningar i Luleå-Boden.

Narkotikapolisen Niklas Lindroth från Allingsås kände igen tabletterna på bilden.

– Jag har sett dem förut på den svenska droghandelssajten Flugsvamp. Drogen finns ute sedan någon vecka tillbaka, säger han.

De gula tabletterna är av ecstasy-typ och innehåller den aktiva substansen MDMA som generellt finns i ecstasy enligt Niklas Lindroth.

Tabletterna kostar runt 200 kronor styck och finns tillgängliga på flera svenska drogsajter. 

Hjärnödem dödar användare

– Den generella dödsorsaken vid ecstasy är överhettning eftersom kroppstemperaturen höjs västenligt, eller att man dricker så kopiösa mängder vatten att man drabbas av hjärnödem. 

Tabletterna har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för analys. Nästa vecka väntas den preliminära dödsorsaken vara fastställd. Polisen misstänker att fler tabletter av samma slag finns i omlopp i Luleå.

Nu går polisen ut med en varning för att förhindra fler dödsfall. "Langaren varnade mig, de här tabletterna är starka" skriver en användare på en svensk drogsajt.

– Vi vill varna för den här typen av tabletter som man beställer via internet. Man vet aldrig vad man stoppar i sig. Olika preparat kan bidra till ett livsfarligt tillstånd. Det kan också vara så att två preparat, var för sig ofarliga, kan bli livsfarliga i kombination, säger Lars-Ivar Johansson.

Niklas Lindroth gissar att duon fått tag i ett preparat som inte är rent utan innehåller en biprodukt.

– Många av de här laboratorierna finns i smutsiga och skitiga garage i östländer, det är ohygieniskt. Det finns inga garantier att drogerna är rena eller att du ens får det som står på kuvertet, enda sättet är att själv testa.

Ofta tillverkas olika typer av droger i samma maskiner, därför kan vitt skilda substanser dyka upp i tabletterna.

– Det kan vara råttgift.

ANNONS