Bitande bakslag för Berlusconi

Publicerad 2011-06-13

Väljarna röstade emot premiärministerns förslag

"Italienarnas vilja är tydlig".

Det slog Italiens premiärminister Silvio Berlusconi fast på måndagen.

Det blir ingen pånyttfödelse för kärnkraften i Italien – och ingen mer åtalsimmunitet för premiärministern.

Berlusconi medgav under måndagen att hans regering förlorat alla fyra folkomröstningarna. I sin första kommentar till de av allt att döma svidande motgångarna i söndagens och måndagens folkomröstningar konstaterade den omstridde premiärministern att "det nu gäller att satsa kraftigt på den förnyelsebara energin".

Uppmanat till valskolk

Att röstdeltagandet blev större än väntat var ett extra nålstick eftersom Berlusconi och hans ministrar öppet propagerat för valskolk.

De totalt fyra omröstningarna gäller lagar som redan röstats igenom i parlamentet men som kan ogiltigförklaras via folkomröstningar: en lag om kärnkraftsutbyggnad, en immunitetslag som gynnade premiärministern samt två lagar rörande privat ägande av vatten.

90 procent

När över 80 procent av rösterna räknats, låg valdeltagandet på 57 procent eller över och i samtliga fyra omröstningar hade över 90 procent av väljarna förkastat regeringslinjen.

Att Berlusconi öppet propagerat för valskolk har knappast stärkt hans anseende. Italienska tidningar var på måndagen fyllda med varningar till Berlusconis center-högerkoalition och citerade gärna Berlusconis koalitionsbroder, ledare för det populistiska Lega Nord, Umberto Bossi:

– Berlusconi har tappat förmågan att kommunicera i tv, sade Bossi.

Kärnkraft nyckelfråga

Finanstidningen Il Sole 24 Ore skrev att folkomröstningarna är Berlusconis svåraste utmaning sedan valsegern 2008.

För italienarna är frågan om kärnkraften central. De sade nej till den redan 1987 – efter Tjernobyl – men Berlusconi har gjort ett återupplivande av den till en nyckelfråga i hela regeringspolitiken.