Skolans svar om ryktet om pepparkaksgubbar: ”Vi har inget förbud”

Av: Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

En skola i Kalmar förbjuder pepparkaksgubbar för att de kan uppfattas som rasistiska. Det påstår i alla fall ett rykte som sprids över sociala medier just nu.

Nu går skolan själva ut och dementerar uppgifterna.

Snart är det dags för lucia, vilket innebär både stjärngossar, tärnor och pepparkaksgubbar. Men på Lindöskolan i Kalmar förbjuder man eleverna att klä ut sig till pepparkaksgubbar – enligt rykten.

Det är på sociala medier som ryktet om pepparkaksförbudet har spridits som en löpeld. Ett förbud vars orsak ska vara att pepparkaksgubbar kan uppfattas som rasistiska.

Men nu går Lindöskolan ut och dementerar ryktet som florerar, något tidningen Östra Småland var först att berätta om.

– Vi har inget förbud, säger Karin Berggren som är rektor på Lindöskolan till tidningen.

Medier sprider falska rykten – om pepparkaksgubbar

Ryktet som florerar har fått snabb spridning. Och det är inte bara på sociala medier som det falska ryktet sprider sig, utan även hos etablerade medier.

Tidningen 24Kalmar har baserat sin artikel om det påstådda förbudet på uppgifter från en anonym förälder de talat med. Även sajten Newsner skrev en text baserad på 24Kalmars uppgifter, men har senare gjort ett tillägg i sin text om skolans förklaring.

Efter ryktesspridning har väljer skolan nu att berätta om hur allt ligger till – så att de kan spräcka hål på falska myter.

”Vi har inget förbud”

Rektor Karin Berggren berättar att skolan inte haft någon pepparkaksgubbar på länge. Men att det skulle ligga ett förbud bakom det stämmer inte.

– Det var för omkring 20 år sedan, då var det inte så många elever på skolan. De flesta ville vara tomtar och pepparkaksgubbar. Då beslutades det att vi skulle ta bort pepparkaksgubbar, säger Karin till Östra Småland.

Det blev sedan en tradition att ha det så.

I år ville en elev på skolan vara pepparkaksgubbe, något skolan inte har något emot – tvärtom berättar Karin Berggren.

– Våra sånger stämmer inte med pepparkaksgubbar, men om någon vill vara det får de naturligtvis. Vi har inget förbud, förklarar Karin Berggren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN