Hotade att avslöja toalettsex - döms för utpressning

Publicerad 2013-01-16

Så satte Sofia, 35, dit den 22-årige utpressaren

Den 22-årige mannen hotade att visa upp filmen där han hade sex med Sofia, 35, på jobbtoaletten.

Då stoppade hon en mobiltelefon i bh:n och spelade in hoten.

Nu har han dömts för utpressningsförsök i Malmö tingsrätt.

– Jag förstod att en ljudupptagning var min enda chans att få fast honom, säger hon.

Den 22-årige mannen hotade att visa upp filmen där han hade sex med Sofia, 35, på jobbtoaletten.

Under början av sommaren inledde Sofia, 35, och hennes 22-årige kollega på det Malmöbaserade företaget en kort romans. Vid ett tillfälle hade de sex på en jobbtoalett - vilket den 22-årige mannen spelade in med sin mobilkamera utan att Sofia visste om det.

En kort tid efteråt befordrades Sofia till säljchef, och den 22-årige kollegan lovade att inte avslöja något om deras relation.

Men mannen började missköta sitt jobb, vilket Sofia tog upp med honom under ett möte.

Krävde 50 000 i kontanter

I stället tog 22-åringen kommandot och radade upp flera krav för att inte avslöja deras relation och publicera filmen från jobbtoaletten.

Mannen krävde bland annat sex månadslöner för att säga upp sig och utöver det 50 000 kronor i kontakter.

– Jag mådde naturligtvis jättedåligt under den här tiden. Jag hade begått ett stort misstag, och visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till, berättar Sofia.

Men efter att ha diskuterat saken med en vän, som uppmanade henne att anmäla utpressningen, avtalade hon ett nytt möte med 22-åringen.

I bh:n placerade hon kompisens mobiltelefon.

– Han är en smart kille som är duktig på att ljuga. Jag hade aldrig vågat anmäla honom om jag inte hade ordentligt med bevis.

Placerade mobilen i bh:n

Precis som hon hade förutspått var mannen rädd att rummet var buggat och tog hennes mobiltelefon.

– Sedan spelade jag bara dum och ställde frågor om förutsättningarna så att jag skulle ha allting på band. Först då kunde jag gå till polisen, säger hon.

Mannen har nu dömts till villkorlig dom för försök till utpressning. Han ska också betala skadestånd till Sofia. Enligt åklagare Bo Albrektsson var inspelningen avgörande för domen.

– Om en person spelar in ett samtal den själv deltar i finns det inga rättsliga problem, tvärtom. Ljudinspelningar av det här slaget är inte särskilt vanliga, men i de fall de förekommit har de absolut gjort stor nytta för utredningen, säger han.

"Varit en tung tid"

I häktet nekade 22-åringen först till alla anklagelser, och när han fick kännedom om bandinspelningen försökte han ändå vända den till sin fördel och smutskasta Sofia.

– Det har varit en tung tid, men nu känns det jätteskönt att allt är över och att han dömdes, säger Sofia.

Den 22-årige mannen jobbar inte längre kvar på företaget, och Sofia kämpar för att komma tillbaka till vardagen.

– Jag har lärt mig av mina misstag och fokuserar nu på mitt jobb, som jag är väldigt lojal emot och tycker mycket om. Det är viktigt att inte gräva ner sig, det är bara att kämpa på.

ANNONS