42 personer akut matförgiftade i Riga

Publicerad 2012-09-26

Middagen på fyrstjärniga hotellrestaurangen Jurmala Spa blev inte alls särskilt trevlig för de deltagare

Akut matförgiftning drabbade i helgen 42 svenskar på jobbresa i Riga.

De valde smörfisk istället för kyckling – sedan gick det utför.

– Vissa försökte ta sig upp till rummen, men svimmade på vägen, säger deltagaren Lars Ahlander.

I helgen åkte 107 personer från svenska sjukvårdsföretaget Aleris röntgen till Riga för konferens. Ett av målen med resan var att svetsa ihop gruppen än mer.

På lördagskvällen åt man middag på fyrstjärniga hotellrestaurangen Jurmala Spa. Till huvudrätt kunde gästerna välja antingen kyckling eller smörfisk.

”Liknade akuten”

42 personer valde fisk, vilket visade sig vara ett ödesdigert beslut.

– Väldigt snabbt märkte vi att något var fel, det började klia i halsen på vissa och sedan gick det utför, säger en av deltagarna som vill vara anonym.

Lars Ahlander är affärsområdeschef för Aleris och beskriver hur situationen blev akut. Hotellet kom snabbt att likna en akutmottagning.

– Det hade kunnat vara livsfarligt om någon lagt sig själv på sitt rum. Det var tur att vi var så många tillsammans och att alla hjälpte till. Vissa försökte ta sig upp till rummen, men svimmade på vägen.

Hamnade på sjukhus

Snabbt kallades ambulanspersonal till platsen som satte dropp på dem som var mest illa däran. De flesta av de drabbade 42 fick köras till ett sjukhus i Riga för observation

Dagen efter kunde alla skrivas ut och tillsammans flyga hem till Sverige igen.

– Helgen var tänkt som lite teambuilding – och en mer sammansvetsande aktivitet än det här är svårt att tänka sig, säger Lars Ahlander.

– Men det var givetvis tråkigt att det skulle ske på det här viset.

Aftonbladet har sökt ansvariga på Jurmala Spa för en kommentar.