Sigrid, 16, hittad inlindad i plast i en skogsdunge

Publicerad 2012-09-05

Två män är misstänkta för mord

OSLO/STOCKHOLM 16-åriga Sigrid Giskegjerde Schjetnes försvinnande engagerade Norge i en månads tid.

I går fick historien ett tragiskt slut då hon hittades mördad i en skogsdunge – 30 dagar efter att hon försvann och 12 kilometer från sitt hem.

Enligt norska Dagbladet hittades hon inlindad i flera lager plast och tyg och hade legat död en längre tid.

Sigrid var på väg hem från en väninna i Oslo den 4 augusti när hon försvann spårlöst. Hennes försvinnande blev snabbt uppmärksammat i hela Norden och tusentals människor deltog i letandet.

Inlindad i plast och tyg

Men i går eftermiddag drogs skallgångskedjorna tillbaka.

– Vi bekräftar att det är Sigrid Schjetne som har hittats mördad, hon hittades i natt, sa polisbefälet Hanne Kristin Rohde vid en presskonferens.

Platsen där Sigrid hittades är ett skogsområde i Kolbotn, ett samhälle någon mil söder om Oslo.

Enligt norska tidningen Dagbladet låg kroppen inlindad i flera lager plast och tyg. Tidningen har tagit del av den första obduktionsrapporten och den gör även gällande att hon hade legat i död en längre tid, men om hon mördades redan samma dag hon försvann är fortfarande oklart.

Sent i går kväll vaktades det avspärrade området av beväpnade poliser. Samtidigt strömmade människor till för att hedra 16-åringens minne med tända ljus, hälsningar och nallebjörnar.

”Känns så obehagligt”

Sverre Röss har varit ute och letat efter Sigrid varje dag sedan hon försvann. Han berättar för Afton­bladet att mellan 700 och 800 frivilliga har sökt efter den försvunna flickan.

– Hela samhället har slutit upp, folk har letat i skogarna och folk har skänkt mat till patrullerna, säger han.

Men ingen kom på tanken att leta i det otillgängliga område med snårig skog där Sigrid Schjetne sedan hittades. Skogsplätten ligger mellan ett industriområde och en väg.

– Här hade ingen en tanke på att hon kunde finnas. Nu förbannar man sig själv lite att man inte sökte här, säger Sverre Röss.

Röss känner vänner till Sigrids familj och säger:

– De har ett bra kontaktnät runt sig som slutit upp runt dem men det här kan man ju inte förbereda sig på ändå, säger han.

Catharine Lynne bor i området och tände i går kväll ljus till Sigrids minne tillsammans med kompisarna Madeleine Eriksen och Charlotte Kyus.

– Det känns så obehagligt, vi springer ofta i skogarna häromkring. Man känner verkligen med hennes familj, säger Catha­rine.

Polisen avslöjar inga detaljer om hur Sigrid dött eller hur länge kroppen har legat i skogsdungen.

”Skrotnisse”

I förrgår kväll greps två män, 37 och 64 år gamla, i närheten av fyndplatsen – i en verkstad som ägs av den äldre mannen.

Båda nekar till brott.

– Min klient ställer sig helt oförstående till anklagelserna och hoppas att polisen kan avskriva honom från fallet, säger 37-åringens advokat John Christian Elden till tidningen Verdens Gang.

Enligt tidningen Dagbladet bor de två männen tillsammans i Oslo, i närheten av platsen där Sigrid hittades.

64-åringen arbetar som bilmekaniker och uppges inte vara känd av polisen sedan tidigare. I trakten är han dock känd som en ”skrotnisse”, ett original, som under en period bodde i en bil.

37-åringen ska ha lidit av psykiska problem och dömdes 2007 till två års fängelse för grov misshandel. Enligt Verdens Gang dömdes han för att ha slagit en 23-årig kvinna i bakhuvudet med ett järnrör efter att hon frågat om hjälp med att byta en säkring.

Försvann på natten

4 augusti

Sigrid Giskegjerde Schjetne, 16, lämnar sin väninnas bostad i Oslo vid midnatt för att gå hem. Men kommer aldrig fram.

Samma natt hittas Sigrids mobiltelefon, en sko och ett par strumpor på en skolgård. Vittnen uppger att de hört skrik och att en vinröd bil kört i väg i hög fart.

7 augusti

Polisen uppger att man misstänker brott. Röda korset och drygt 600 frivilliga har deltagit i sökandet.

11 augusti

Sigrids mamma vädjar till en eventuell kidnappare i tidningen Verdens Gang: ”Hör av dig och gör det i tid. Släpp henne, snälla. Det är ju inte för sent. Du är ju ingen mördare ännu”.

18 augusti

Sigrids föräldrar utlovar 950 000 norska kronor till den som kan berätta var hon är.

4 september

Strax efter midnatt hittar polisen en kropp i en skogsdunge i Kolbotn, söder om Oslo. Två män grips. Vid 18-tiden meddelar polisen att det är Sigrids kvarlevor.