Här kan du bo bakom murar och spärrar

Uppdaterad 2015-04-14 | Publicerad 2015-04-13

Experten: Det här skapar påtagliga problem

Gated community har kommit till Sverige.

I Kungsbacka planeras ett bygge av flera hus bakom murar och grindar.

– Föreningen måste ha lite skydd så att inte vem som helst kan gå där, säger Bengt-Åke Sparrman, byggherre.

Företeelsen har funnits sedan tidigare främst i Sydamerika, USA och Sydafrika med avspärrade bostadsområden. Bara de med tillstånd får komma in.

Limhamn i Malmö var först ut i Sverige med att bygga ett gated community under 2008, Victoria Park.

Nu är Kungsbacka näst på tur.

Där planeras elva bostäder – bakom mur och bom.

– Om man köper ett boende som i stort sett är som en egen villa och man vill ha den känsla men inte få effekten att folk är ute och promenerar i området hur som helst, då är det här mer instängt som en egen tomt fast att man bor elva stycken på tomten, säger byggmästaren Bengt-Åke Sparrman, som är byggherre för Poppel Park.

”Som att låsa villan”

Länsförsäkringars fastighetsförmedling marknadsför Poppel Park som ett drömboende i centrala Onsala.

Lägenheterna säljs som bostadsrätter och ska dela på förutom trädgården även en pool och en boulebana.

Allt ska omringas av en mur på drygt en meters höjd.

– Det ska vara fint också, lite lyxigare, säger Philipp Bisping, fastighetsmäklare hos Länsförsäkringar i Halland.

Området nås via en fjärrstyrd grind.

– Föreningen som sådan måste ha lite skydd så att inte vem som helst kan gå och drutta i poolen, säger Sparrman.

Han återkommer hela tiden till liknelsen av en villa, med staket och en dörr som man låser om sig:

– Det är så. Det vill jag erbjuda de elva som ska bo där.

Hittills har mäklaren sålt fem av bostäderna. Det krävs åtta av elva för byggstart. Lägenheterna ligger på 50 till 118 kvadratmeter och kostar 1 950 000 till 4 100 000 kronor.

– Det har varit några yngre och tittat men framför allt är de lite äldre som vill bo kvar i Onsala‚ kategorin som säljer sin villa och vill hitta ett bekvämt och bekymmerslöst boende, säger Bisping.

Han räknar dock med en byggstart redan till sommaren och att husen om ytterligare 1,5 år kan stå klart.

”Skapar problem”

Göran Cars, professor i samhällsbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan, kan inte se någon fördel med gated communities.

– Jag gillar det inte. Det skapar påtagliga problem, säger han.

I dag jobbar de allra flesta städer i Sverige med att göra sin stad attraktiv på olika sätt. Det här underminerar den tanken, menar Cars.

– Vi lyfter bort saker som annars hade varit attraktivt i staden. Det andra problemet är att de människor som bor i det här betalar för det. Det blir en automatik i de här länderna med en skatterevolt. ”Varför ska vi betala kommunskatt också för boulebanor?". Det bidrar till att man ytterligare utarmar staden på aktiviteter.

Det tredje och sista problemet, enligt honom, är att staden blir mer segregerad. Det finns oftast bara en orsak till att folk bosätter sig i gated communities.

– Nästan alltid handlar det om trygghet och säkerhet. Att man känner sig orolig och vill stänga in sig för att undvika sociala störningar, våld och hot som finns i samhället.

Och det blir tryggare – för dem.

– Har du en vakt eller en gallergrind som du bor bakom är du lite tryggare. I gengäld blir den andra delen, resterande staden ännu otryggare.

Oro för system

Cars tror dock inte att ett eller två sådana här bostadsområden får någon större betydelse för Kungsbacka eller Sverige. Det blir det om det sätts i system. Och han tror att vi kommer att få se mer av avspärrad bostadsbebyggelse framöver.

– Den stora utmaningen är i samhället, att grogrunden för det här försvinner genom att skapa social trygghet ute på gator i samhället.

Det är ingen slump att många bostadsområden omgärdas av höga stängsel i just USA och Sydafrika, säger Cars.

– De är samhällen som är våldsamma. Om du sedan sätter det i system med de här bostadsområdena så blir hela stadslivet privatiserat. Det blir inget bra samhälle eller attraktivt.

Och ju mer sådana här områden – ju större segregation – och ju större otrygghet utanför murarna.

– Det blir en självuppfyllande process. Det är det som är så otäckt. Det är ingen människa som vill bo inhägnat. I de bästa världar ska man inte ens behöva låsa dörren ens en gång. Det vill något starkt för att vi ska göra det. Rädsla och otrygghet.