Svarta listan - därför prickades ministrarna

Uppdaterad 2015-06-03 | Publicerad 2015-06-02

1. Infrastrukturminister Anna Johansson (S)

Förbifart Stockholm

Regeringen lade vägbygget i malpåse för att de ville ge Stockholms landsting möjlighet att omförhandla finansieringen. Det var landstinget inte intresserat av. Förseningen kostade omkring 170 miljoner och ”är oförenligt med kravet på god hushållning enligt budgetlagen”.

2. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) Bromma flygplats

Regeringen tillsatte Anders Sundström som samordnare för avvecklingen av Bromma flygplats på morgonen. Senare på dagen uppmanade trafikutskottet regeringen att inte tillsätta posten. Eftersom det var känt i förväg att det beslutet skulle fattas är regeringens agerande. ”Olämpligt” enligt KU.

3. Infrastrukturminister Anna Johansson (S)

EU:s fjärde järnvägspaket

Johansson meddelade inte vid ett möte om EU:s fjärde järnvägspaket att Sverige ville ha något som kallas ”successiv marknadsöppning”. Detta trots att riksdagen via EU-nämnden tagit det beslutet. KU betonar också vikten av korrekt återrapportering från EU:s möten till riksdagen.

4. Miljöminister Åsa Romson (MP)

Felaktigheter

I ett pressmeddelande angavs att Yvonne Ruwaida anställts som statssekreterare med ansvar för att samordna Romson och Gustav Fridolin. Det var sannolikt sant, men regelvidrigt, sådana uppgifter får en statssekreterare ha. Rättelsen var först för liten, och sedan för långsam. Nya rutiner har införts.

5. Miljöminister Åsa Romson (MP)

Vargjakt

Vice statsministern kritiserade Naturvårdsverket för att de delegera beslutet om licensjakt på varg till länsstyrelserna. Det får ses som en typ av ministerstyre och det är inte tillåtet i Sverige. Eller som KU skriver, det är inte uteslutet att uttalandet påverkade både länsstyrelserna och Naturvårdsverkets bedömningar.

6. Utrikesminister Margot Wallström (S) och statsminister Stefan Löfven (S)

Palestina

Det var inte fel att komma med nyheten att Sverige skulle erkänna Palestina i regeringsförklaringen. Men innan det faktiska beslutet verkligen var fattat borde regeringen varit tydligare med att det var en avsikt, inte ett beslut. Wallström har ett särskilt ansvar, Löfven ett övergripande säger KU.

7. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S)

Vårdvalet

Regeringen ville upphäva kravet på fritt vårdval i primärvården (vårdcentraler bl a). Men de skickade inte förslaget till Lagrådet. Det gjorde riksdagen och lagrådets kritik var svidande, regeringen drog tillbaka förslaget. Kort remisstid var det också. Regeringsformens krav på beredning av ärenden uppfylldes inte.

8. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

Genmodifierade grödor

Regeringen skulle lägga ner sin röst vid en omröstning om genmodifierade grödor (GMO) i EU. Men landsbygdsministern upplyste inte riksdagen om att regeringen hade ändrat sig i förhållande till tidigare ställningstaganden. Det borde den ha gjort, säger KU och viftar med pekpinnen. Ajabaja.

9. Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S)

Medelhavsinstituten

I statsbudgeten för 2015 aviserade regeringen att bidragen till Medelhavsinstituten skulle minskas till noll. Det skulle, inte helt oväntat, få stora konsekvenser för dem även på kort sikt. Eftersom deras synpunkter inte inhämtats i förväg uppfylldes inte regeringsformens krav på beredning av ärendet.