Filmar jakten på vägpiraterna

Uppdaterad 2016-07-08 | Publicerad 2015-07-14

Polisen varnar för allt fler bedragare

Polisen varnar för att vägpiraterna har intagit Sveriges stora vägar. Marcus Göthberg är en av dem som råkat ut för bedragarna, men han agerade.

Vägpirater, alltså personer som stannar bilister för att lura dem, har de senaste åren blivit ett uppmärksammat problem i Sverige. Sommaren är deras högsäsong och brottsligheten förekommer framför allt i södra Sverige uppger polisen på sin hemsida.

– Ofta finns de på större vägar där det rör sig ganska mycket trafik och finns ett bra kundunderlag. Nu senast har vi haft de uppe vid Stenungsund och Uddevalla, säger Mats Berndtzon, kommissarie vid trafikpolisen i Göteborg.

Han menar att vägpiraterna är otroligt skickliga på att anpassa sina historier för att fånga brottsoffrens intressen.

– De lever på folks sympati, de är fräcka och drivna i sin profession. Hos en äldre söker man mer empati annars kanske man försöker byta en jacka eller guld mot pengar eller bensin, säger Mats Berndtzon.

Mats Berndtzon säger att det handlar om internationella ligor som sysslar med många olika brott. Med jämna mellanrum identifieras de av polisen men ligorna är svåra att få tag på menar han.

– De är väldigt flexibla och snabba. De kan resa in i södra Sverige ena dagen och fyra dagar senare har de varit uppe och vänt i Finland. På vägen har de hunnit med 50-60 brott. Vår samordning går för långsamt många gånger, säger han och påpekar att polisen gärna tar emot tips.

Drabbats flera gånger

Marcus Göthberg är en av de bilister som drabbats, första gången för flera år sedan när fenomenet inte var så känt.

– Då var det ingen som visste vad det var, säger han till Aftonbladet TV.

Han berättar att han såg bilar stå vid vägrenen varav en med varningsblinkers på. En man vid bilen gick rakt ut i vägen och stoppade Marcus bil.

– Det fanns ingen chans att köra förbi då hade vi kört rakt över honom, säger han.

Mannen lutade sig in mot Marcus bil och ville sälja guld mot bensin eftersom han påstod sig ha fått bensinstopp. Marcus anade att något var fel och köpte inget guld utan åkte vidare.

– Jag reagerade inte så mycket då utan röt ifrån bara med all kraft jag hade. Dagen efter på morgonen såg jag att folk blivit hotade av de här, säger Marcus.

Sedan dess har Marcus inte tänkt mer på piraterna men i veckan var det dags igen. När han åkte mellan Stenungsund och Kungälv ser han två bilar stå vid väggrenen och känner igen scenariot. Den här gången har bedragarna redan fångat upp ett offer. En man hänger in genom bilrutan precis på samma sätt som Marcus råkade ut för några år tidigare.

– Jag svänger in ett par hundra meter framför. Så fort de såg att jag stannade blev de nervösa och slängde sig in i bilen, säger Marcus.

Han bedömde att något måste göras och bestämde sig för att larma polisen och sen följa efter de misstänkta förövarna. Efter att biljakten blev allt för vild var Marcus tvungen att avsluta förföljningen eftersom han inte vill bryta några lagar.

– Deras sätt att köra var så pass farligt så de smet iväg, säger Marcus.

Hotade till liv och hälsa

Vägpiraternas brott ligger i att den som gör affärer med dem blir lurad att tro att det de byter till sig är värt mer än det egentligen är. Kommissarie Mats Berndtzon känner inte till att någon som vägrat att köpa eller byta varor har råkat illa ut.

– De är väldigt påstridiga och vissa har blivit hotade till liv och hälsa så att man känt risk för att bli misshandlad, säger han.

Fenomenet är inte nytt säger han, men piraterna har blivit fler och mer exponerade.

– Sen ska man inte glömma att gemene man inte är sen att göra en bra affär. Det är bara att de alltid alltid blir grundlurade. Finns inte marknaden så är det inte lika roligt att sälja.

Följ ämnen i artikeln