Huggormarna på bettet i värmen

Uppdaterad 2015-08-10 | Publicerad 2015-08-08

Bättre väder och mer värme innebär att huggormarna blir ordentligt på bettet. I Stockholmstrakten verkar det vara lugnare, men i Västsverige har både människor och djur blivit bitna.

Under de senaste dagarna har Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg rapporterat tre fall där personer blivit ormbitna. I onsdags fick djursjukhuset Blå Stjärnan, också i Göteborg, ta emot fyra ormbitna hundar, skriver gp.se.

I Stockholmstrakten verkar inte huggormarna hunnit få samma fart än. Inget av de stora sjukhusen har fått in några ormbitna patienter den senaste tiden.

På Väsby djursjukhus har man fått in ett jämnt antal fall av ormbitna djur hela sommaren, även om man inte är uppe i förra sommarens nivåer.

– Ormarna kommer ut och solar när det är varmt och sedan är våra djur framme och nosar - och så då blir de bitna, säger veterinären Marie Jury.

– Det är klart att det har varit färre fall i år, men det finns fortfarande huggormar och några extrema skillnader mot förra sommaren är det inte.

Blir djuret bitet ska man inte springa med det, utan gärna lyfta upp det och se till så att det håller sig i vila, och sedan besöka en veterinär.

– Man kanske är i skärgården och har bit till veterinären, så det är väldigt viktigt att veta hur man ska bete sig runt ett bitet djur, säger Marie Jury.

TT

Följ ämnen i artikeln