Här är världens konstigaste djur

Publicerad 2015-11-30

Är trögkryparen världens konstigaste djur?

Ja, faktiskt.

En ny studie ger en förklaring till varför djuret anses vara världens mest tåliga.

Björndjur, tardigrada eller trögkrypare.

Kärt barn har många namn och denna varelse är minst sagt en udda figur – och forskare nu fastställt att den sticker ut mest av alla.

Den har tidigare ansetts vara jordens kanske mest tåliga varelse som klarar av att leva under extrema omständigheter.

Trögkryparen kan överleva temperaturer mellan 150 grader varmt till 272 minus, nedsänkning i absolut alkohol och exponering av svavelväte, enligt Nationalencyklopedin.

Överlever i rymden

Tester har till och med visat att de kan överleva i rymden, såväl som med mindre än tre procent vatten i sin kropp.

Forskare tros sig nu veta hur trögkryparen kunnat bli så tålig.

Djuret – som bara blir upp till 1 millimeter stort – är den varelse på jorden som i störst utsträckning lånat gener från andra.

Efter att ha kartlagt trögkryparens arvsmassa har man sett att så mycket som 17,5 procent av dess gener kommit från andra organismer via genöverföring, skriver Science Alert. De flesta andra djurarter på jorden har lånat mindre än en procent av generna, medan resterande kommer den ärftliga vägen.

– Vi hade ingen aning att ett djurs arvsmassa kunde bestå av så mycket främmande dna, säger forskaren Bob Goldstein vid North Carolinas universitet där studien genomförts.

– Vi visste att många djur förvärvar främmande gener, men inte att det kunde ske i den här omfattningen.

Tidigare är det en typ av hjuldjur, en annan typ av mikroskopiskt vattenlevande djur, som varit ledande på främmande arvsmassa. Men med 8-9 procent står den sig slätt mot trögkryparen, enligt Science Alert.

Gener från bakterier

Generna har trögkryparen lånat från främst bakterier, men även svampar och andra växter.

– Djur som kan överleva extrema förhållanden kan vara särskilt mottagliga för främmande gener – och gener från bakterier kan ge ännu bättre möjligheter än gener från andra djur, säger Thomas Boothby, en av forskarna bakom studien.

Hur genöverföringen går till är oklart, men en teori är att trögkryparen är extra mottaglig när den i extrema situationer förlorar stora delar av vätska – och att dess cellkärna låter dna och andra molekyler passera när de återfuktas.

Följ ämnen i artikeln