MP: Det har varit en turbulent tid

Publicerad 2015-04-06

Åsa Romson (MP) sjunker som en sten.

Språkröret får lägst förtroende av alla partiledare, enligt Aftonbladet/Sverige tycker.

– Det har varit en turbulent politisk tid sedan valet, säger Anders Wallner, MP:s partisekreterare.

Regeringen har den senaste tiden ifrågasatts för sitt sätt att hantera vapenavtalet med Saudiarabien. Dessutom har statsminister Stefan Löfven anklagats för att ha svikit vallöften.

I Aftonbladet/Sverige tycker sjunker förtroendet för såväl Stefan Löfven (S) som för MP:s båda språkrör Åsa Romson och Gustaf Fridolin snabbt.

Bara 14 procent av väljarna uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för miljöministern Åsa Romson, enligt undersökningen.

”Turbulent politisk tid”

Åsa Romson har avböjt att kommentera siffrorna. Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner kopplar ihop bottensiffran med det instabila politiska läget.

– Det har varit en turbulent politisk tid sedan valet och vi ser nu fram emot att regeringen lägger sina första budgetar, med stora satsningar på miljö och skola, vilket visar vad det betyder att våra språkrör är ministrar och Miljöpartiet ingår i regeringen, skriver han i ett sms.

34 procent av väljarna uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för statsminister Stefan Löfven. Det är en minskning med 13 procentenheter sedan januari/februari.

Hänvisar till Jämtin

Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg uppger att statsministern är ledig:

– Du får söka Carin Jämtin, det är hon som brukar kommentera opinionsundersökningar.

Partisekreteraren Carin Jämtin vill i ett mejl till Aftonbladet inte analysera raset utan talar hellre om kommande satsningar.

"Regeringen har påbörjat ett stort och positivt förändringsarbete där de övergripande målen är att förbättra skolan, skapa fler jobb och säkra den svenska välfärden som ska vara lika för alla", skriver hon.

Vill vara försiktig

C-ledaren Annie Lööf, som ökar något i undersökningen, skriver på Twitter:

"Glad och tacksam för det fina förtroendet".

Jonas Hinnfors, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, påpekar att dåliga popularitetssiffror inte behöver hänga ihop med dåligt opinionsstöd för partiet:

– Opinionen står stilla jämfört med valet 2014, vilket nog kan glädja regeringen. Oftast tappar regeringar nämligen ganska mycket stöd efter val.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, vill vara försiktig med att dra snabba slutsatser om den webbaserade undersökningen.

– Det är mycket stora förändringar trots att det har varit en lugn och stabil tid i politiken, säger han.