Nya Clintonmejl släppta i natt

Publicerad 2015-09-01

Hillary Clinton

USA:s inrikesdepartement har släppt 7 000 mejl som Hillary Clinton skickat från ett privat mejlkonto.

150 av mejlen har klassats som hemliga – två som ”top secret”

Mejlen offentliggjordes på måndagskvällen, amerikansk tid, och är det tredje tillfället som inrikesdepartementet gjort liknande släpp.

Totalt har 7 000 mejl lagt ut på departementets hemsida, vilket innebär det största släppet hittills, där man också kan söka bland dokumenten.

Mejlen har Hillary Clinton skickat från en privat mejladress under den tid hon var utrikesminister i president Barack Obamas regering mellan 2009 och 2013.

Clinton har vid flera tillfällen sagt att hon inte skickat hemlig information via mejlkontot och inga av mejlen hemligstämplades heller vid tidpunkten de skickades, skriver Time Magazine.

– Jag varken skickade eller tog emot material markerat som hemligstämplat, sa Clinton vid ett partimöte med Demokraterna förra veckan.

Påverkar hennes kandidatur

Av de mejl som hittills släppts vid de tre tillfällena har en stor mängd nu hemligstämplats och två har fått etiketten ”top secret”.

Totalt ska 55 000 mejl från Clintons privata mejl offentliggöras, enligt en dom i en federal domstol. Alla mejl gås igenom innan de släpps för att hemlig information inte ska bli offentlig.

Hillary Clintons användning av en privat mejlserver och nyheten kring den har påverkat hennes presidentkandidatur och väljarnas förtroende för henne. Trots det är hon stor favorit till att bli Demokraternas kandidat.