Här är han för sjuk för att arbeta

Publicerad 2011-12-23

Kroppsbyggaren lurade F-kassan – får fängelse

TILLHÖRDE VÄRLDSELITEN Kroppsbyggaren i 40-årsåldern har sedan 2003 plockat ut sjukförsäkring – samtidigt som han tillhört världseliten i bodybuilding. Nu har mannen dömts för grovt bedrägeri.

Enligt läkarna var han för sjuk för att arbeta.

I själva verket tillhörde kroppsbyggaren i 40-årsåldern världseliten i bodybuilding.

Nu döms han till fängelse för grovt bedrägeri.

Ralph Ekman.

I augusti i år föll en av de största dopningsdomarna någonsin i Sverige. En landsomspännande liga smugglade, tillverkade och sålde stora mängder dopningsklassade medel.

Av de 70 åtalade i härvan fälldes 57 personer.

Fick sjukersättning

En av dem var en kroppsbyggare i 40-årsåldern. Han dömdes till tre och ett halvt års fängelse för bland annat grovt dopningsbrott och grov smuggling.

Nu har mannen dömts igen – den här gången för bedrägeri och grovt bedrägeri.

Enligt åklagarens stämningsansökan har han sedan 2003 felaktigt plockat ut sjukförsäkring och sjukpenning – samtidigt som han tävlat på elitnivå

i bodybuilding.

”Viss fysisk aktivitet”

Mannens advokat Ralph Ekman är av en annan uppfattning.

– Läkarintygen accepterar helt och hållet en viss fysisk aktivitet. Han har aldrig arbetat eller haft någon arbetsförmåga.

Bakgrunden till de felaktiga ersättningarna är sjukintyg från två läkare som hävdar att mannen lider av psykiska problem. Bortsett från tävlingar på elitnivå har han enligt tingsrätten varit med i uppvisningar som han har fått ersättning för. Han ska även ha fått sponsorpengar.

627 790 kronor

Mannen själv menar att ersättningarna inte ska ses som lön. Men tingsrätten är av en annan uppfattning: kroppsbyggaren har lurat Försäkringskassan på sammanlagt 627 790 kronor – som han nu ska betala tillbaka.

Advokat Ralph Ekman tycker att tingsrätten har spelat åklagaren i händerna.

– Domen är åklagarvänlig.

I domen anser tingsrätten att hans invändningar att han talat med Försäkringskassan är för vag och att åklagaren inte kan kontrollera den. Det är att lägga bevisbördan på den tilltalade och det är fel.

Kroppsbyggaren döms till tre månaders fängelse. Enligt Ralph Ekman kommer mannen sannolikt överklaga domen.

Aftonbladet har sökt åklagaren för en kommentar.

ANNONS