Gas stängde tunnelbanan i Stockholm

Publicerad 2012-07-19

Något slags ämne, förmodligen i gasform, spreds sent på onsdagskvällen i t-banebyggnaden i Solna centrum. Sex–sju personer blev illamående och fick hjälp av ambulanspersonal med bland annat syrgas.

Första larmet om det mystiska ämnet i stationsbyggnaden, norr om Stockholm, kom strax före midnatt, natten till torsdagen. Då talade uppgifterna för att det kunde ha varit tårgas eller pepparsprej.

– Det kom in som att någon sprutat någon form av tårgas i rulltrappan. Men sen har man inte hittat någonting, säger Sven-Erik Olsson, presstalesman på polisen i Stockholm till Aftonbladet.

Oklart vad det var

Men varken poliser eller räddningstjänst kunde slå fast vad som spritts.

– Och det tror jag att vi aldrig kommer att kunna ta reda på, säger ledningsoperatören Anette Bäcklin på Storstockholms brandförsvar.

Brandmän från kemgruppen i Farsta använde under natten och morgonen specialutrustning för att undersöka byggnaden. Men mätinstrumentet gav varken utslag på perronger, i rulltrappor eller i biljetthallarna. Det fanns inga indikationer på vilket ämnet var, och det blev heller inga utslag när man testade att leta på kläder. Arbetet med att undersöka t-banebyggnaden pågick ända fram till klockan fyra på torsdagsmorgonen.

Trafiken stoppades

Redan i samband med de första larmen stoppades all tågtrafik till och från Solna centrum. Poliser satte upp omfattande avspärrningar utanför byggnaden. Men på torsdagsmorgonen hävdes både avspärrningarna och t-banetågen kunde börja rulla – trots att det inte var känt vilket ämne som fått sex–sju personer att må illa. Bland dem var flera brandmän som kom till stationen för att arbeta i samband med olyckan.

– De har känt att de mått illa och att tungan domnat. Men när de har fått syrgas har de mått bättre, berättade Åsa Dehlin på Storstockholms brandförsvar.

Utreder källan till problemet

Kollektivtrafiken återupptogs vid fyra- eller femtiden. Och under torsdagen håller tunnelbanestationen öppet som vanligt och SL:s tåg går enligt tidtabellen. På räddningstjänstens begäran arbetar bolaget nu med att hitta källan till problemet.

– Det de har bett oss att göra är att gå igenom stationen noggrant och se om vi kan hitta någon förklaring, till exempel en gastub eller liknande, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

Han känner inte till några liknande incidenter där ämnet inte har kunnat identifieras. Men det händer att luften förorenas i tunnelbanan.

– Rökutveckling och gaser från sprängningar förekommer ibland och då stänger man stationen.